T-_DAILY_LINAKAMERA_3-12_LINA_1_DSC_2669

T-_DAILY_LINAKAMERA_3-12_LINA_1_DSC_2669

Хотелиерите в Слънчев бряг поискаха ново министерство

, който да спасява икономическите

интереси на участниците в туристическия спор. Те представиха исканията си пред народните представители от "Коалиция за България" - Пламен Орешарски и Пенко Атанасов.

"Не може отрасъл, който генерира години наред 12-14 процента от Брутния вътрешен продукт, да няма отделно ведомство, а да бъде обединено в едно с останалите отрасли", смята хотелиерът Георги Николчев. На срещата бе даден пример със съседна Гърция и Турция, където след създаването на самостоятелни министерства на туризма ситуацията в индустрията вече години е в процес на възход. Липсата на самостоятелно министерство, което да отговаря за най-силния отрасъл в държавата ни показва нехайство от страна на управляващите, коментираха представители на туристическия бранш. Според тях създаването му ще улесни работата по координацията между бизнеса, държавата, общините, ще е отговорен и ще има тежест. Във водените досега разговори със заместник-ресорния министър относно проблемите на бранша в Слънчев бряг и туризма като цяло въпросите остават висящи, а за разрешаването им не се прави нищо, казаха хотелиери. Общото мнение е, че туризмът е на автопилот – без самостоятелно министерство, без стратегия, без приоритети, без реклама зад граница. Числата иначе говорят за добра година, добър ръст на чужди туристи, но проблемите в туризма се увеличават, трудно се работи, каза Йовчо Йовчев, собственик на хотел в курорта.

"Безспорно е, че трябва да има самостоятелен държавен орган, който да отговаря за туризма. Въпрос на конкретика и съображения е дали ще бъде самостоятелно министерство или агенция, и структурата да се занимава само с този отрасъл", каза Орешарски. 

Според представителите на бранша междуфирмения скандал, който блокира близо 900 чужди туристи на "Летище Бургас" в момента е сред най-петнящите имиджа на българския туризъм явление. От Съюза на собствениците смятат, че трябва да се намери механизъм, който да възпрепятства такива ситуации, да се намерят начини за решаване на проблема с разплащанията и задлъжнялостта на туроператорските фирми и към хотелиери. Да се намерят възможности за законодателна инициатива туроператорските фирми да получат лиценз, ако имат гаранционен депозит, размерът на който да зависи от видовете дейности, които извършват. Според европейските директиви, правителството трябва да поиска достатъчна гаранция, че организаторът може да защити интересите на потребителите и да ги репатрира обратно в страната им. Ако правителството беше изискало достатъчна гаранция от операторите, отдавна щеше да е ясно кой се намира в несъстоятелност, смятат хотелиерите. В голяма част от държавите по света има гаранционни фондове, но тук такъв, който да спаси икономическите интереси за участниците в спора все още не е създаден, каза хотелиерът Вълчо Вълчев.

Хотелиерите поставиха пред двамата народни представители проблемите в Слънчев бряг – собствеността на инфраструктурата и нейното стопанисване, изграждането на пътя Бургас – Слънчев бряг, липсата на пречиствателна станция, водопречиствателна станция и водоснабдителна мрежа, невъзможността за адресна регистрация на постоянно живущите в курортния комплекс. Изключително важно е да започне изграждането и разширението на пътя Бургас –Слънчев бряг, който през летните месеци е крайно натоварен. Срамно е чужди пътници да пристигат с полет от родината си за час и 40 минути и отново толкова да пътуват от летището до курорта заради лошата пътна инфраструктура и задрстванията по това трасе. Докато дойдат до рецепцията на хотела туристите са крайно изнервени, каза Вълчев. Орешарски и Атанасов заявиха желание, да помогат за разрешаване на проблемите в курорта, като се започне с парламентарни питания и предложения. Питане ще бъде отправено и за повишаването на таксите за електроползване, за което хотелиерите също се оплакаха, както и за неразрешения вече години проблем с разширението на пътя от летището до курортния комплекс.