Eko

Eko

Художник изненадва с екологични послания

светещата кутия. Лиминесцентна инсталация, възглавнички с цвета и формата на въглеродния диоксид, титулна страница на книгата на Нобеловия лауреат Ал Гор, посветена на идеята за въвеждане на данък "въздух" в САЩ са сред експонатите в любопитната експозиция.

"Не харесвам крайната пропаганда на екологични идеи. До голяма степен те са манипулативни, създават неправилни представи за състоянието на природата. Използват се от политици от големи корпорации и зад "зелените" идеи нерядко стоят икономически интереси. По този начин се пречи например на държави от т.нар. Трети свят да се развиват“, сподели Самуил Стоянов, който е опазване на еко системите без истерии на тази тема.
Той се е взрял в няколко детайли, като химическата формула на въглеродния диоксид, който според художника се демонизира като замърсител и парников газ. Всъщност обаче без него човешкото съществуване е немислимо и се съдържа в минимално количество във въздуха, който дишаме, или 0,038 %. Стоянов е взел "назаем" цитат от българската Уикипедия за друг експонат от изложбата си. "Луминесцентните лампи са енергоспестяващи, което предполага и по-високата им цена. "В общественото съзнание вирее мисълта, че горите произвеждат най-много кислород на планетата. Има обаче изследвания и учени твърдят, че най-голям генератор са зелените водорасли във водните басейни", разказва Самуил Стоянов. 
Чувството си за хумор той е вложил в обект, представляващ изрисувана крушка с нажежаема жичка, като стъклената плоскост е осветена с 9 енергоспестяващи крушки по 11 вата, оттам - и името на изложбата. "Опасявам се екологията да не се превърне в нов тоталитаризъм", сподели Самуил Стоянов. На крадците на ток е посветена хрумката на художника, озаглавена "Паразитна светлина". Той споделя идеята за опазване на природата и пестенето на нейни ресурси, но възразява срещу „зелените икономики“, чиято цел е да се харчат повече средства и да се развива пазарът.
Художникът е завършил Националната художествена академия в София през 2001 г., а през 2010 г. е резидент в ISCP, Ню Йорк. Участва в групови изложби, представящи новото българско изкуство в страната и чужбина, както и в много международни форуми, последният от които е "53-ти октомврийски салон", Белград. Носител е на редица престижни награди за съвременно изкуство, сред тях Наградата БАЗА, 2009, "Гаунденц Б. Руф" - в категория утвърден автор, 2011 г. Самуил Стоянов е носител на годишната награда на галерия „Буларт“ за 2010. 99W е втората му самостоятелна изложба в артистичното пространство във Варна.
Днес+