И в Несебър отпразнуваха 9 май Ден на победата и 66 години от разгрома на хитлерофашизма. "Днес е денят в който ние отдаваме чест и се прекланяме пред подвига на нашите братя, някои от които са загубили живота се в тази тежка, но успешна борба", бяха част от думите, които градоначалникът произнесе пред паметника на загиналите в съпротивителната борба и Великата Отечествена война, пред читалище "Яна Лъскова". 

 

 

От както България е пълноправен член на Европейския съюз, на датата 9 май се чества и още един празник, а именно Денят на Европа. Николай Димитров поздрави всички събрали се граждани по този повод с думите: "Нека днес, когато честваме обединението, да бъдем сплотени и задружни и да обединим своите усилия за един по-добър и успешен живот".

По-късно в конферентен център Несебър, ученици от СОУ "Любен Каравелов" бяха организирали изложба, презентация и есета на тема "Аз, гражданинът на обединена Европа", а събитието беше обобщено като "Часът на Европа". Николай Димитров, неговите колеги от общинска администрация, преподаватели и ученици, с интерес разгледаха изложбата със снимки и информация за различни европейски градове, а след това изслушаха есетата разказващи за гледната точка на подрастващото поколение, за това какви са привилегиите, страната в която живеят, да е член на Европейския съюз. Градоначалникът не пропусна да поздрави преподавателите и техните ученици за доброто представяне и чудесната идея. "Аз съм от поколението, което от детството си почита 9 май, като ден на победата, а по-голямата част от вашето поколение, го познават като ден на Европа. Почитайте и двата празника, които са еднакво важни и значими и бъдете горди, свободни европейци", се обърна в заключение кметът към учениците.