Spasiteli

Spasiteli

Илия Раев: Организацията по спасяването на варненските плажове не е добра

във Варна Илия Раев. По думите му в момента липсват хора, които да стоят по вишките на Златни пясъци, Бяла, както и на редица други места. Извършва се проверка на спасителните постове, резултатите от която ще бъдат оповестени. Според закона спасителни постове трябва да са разположени на всеки сто метра по плажната ивица, припомни Раев.

74 души са взели сертификати за водни спасители от началото на годината в морската столица. Това съобщи Лаврентий Силов, главен специалист в областния съвет на БЧК – Варна. От тях 14 са преминали обучение първа степен за спасител на море. Останалите имат тапия за работа на басейн, тъй като там дейността е по-лека и по-добре заплатена. Курс за водни спасители са преминали и пет жени. 

Нараства броят на хората, които искат да работят във Варна, но има и много, които търсят възможност за реализация в чужбина, каза още Силов. По негови данни, броят на водните спасители по плажната ивица все още не е достатъчен. През активния сезон, техните възнаграждения варират между 500 и 600 лева. 

Катер на Морския спасителен координационен център, на който ще работят двама души ще следи спасителните постове от морето. Плавателният съд е дарен на Българския червен кръст (БЧК) от спасителите от Военноморските сили. Очаква се той да започне да работи в разгара на сезона, но точна дата все още няма, обясни Раев.

Днес+