Rapani

Rapani

ИРР Варна: Тралирането в Черно море да бъде разрешено в определени зони

, Галата, Емине и Маслен нос да се обособят подводни резервати, в които тралирането да бъде забранено. Това ще доведе до екологично равновесие и ефективно използване на морските ресурси. Това пише в доклад на тема "Морските ресурси – ежедневие или лукс" на гл. ас. д-р Елица Петрова от ИРР-Варна. 

В него е описано, че от около двадесет години, Селскостопанска академия към Институтът по рибни ресурси провежда изследвания върху черна мида, рапана, бялата пясъчна мида Chamelea gallina. 

Рапанът (Rapana venosa) е единственият вид, който в момента има експортна стойност и траленето му дава работа на голяма част от населението по крайбрежието. Друг вид изследван от учените е черната мида (Mytilus galloprovincialis), чийто запас през 70-те години на миналия век бе напълно унищожен от хищния охлюв рапана. Навлизайки в Черно море, този вид намира благоприятни условия за съществуване, а основната му храна се оказва черната мида. 

След регулярното ловене на рапаните през последните години настъпва равновесие между двата вида. Направените изследвания през 2005г. за установяване запасите от черна мида показват запас от около 100 хил. тона. С други думи казано, налице е възстановяване на мидените банки в изследваните полета. 

В същото време резултатите по отношение на рапана показват преобладаване на маломерни екземпляри. Още тогава специалистите от Института по рибни ресурси обявиха опасността, че може да се достигне до подронване на запаса на рапаните. Заедно с изземването на рапани чрез дънно тралиране, се нарушава горния повърхностен слой на грунта, в който живеят много други зообентосни организми, които са филтратор на водата, а от друга страна храна за някои видове риби.

За да се избегне тоталното унищожаване на дънните ценози и създаване на възможности за оползотворяване на морските живи ресурси в Черно море, Института по рибни настойчиво предлага варианти за решаване на проблема – създаването на зони съответно разрешени или забранени за тралиране. И в двата случая обаче е необходим ефективен контрол за да има съответните резултати. Именно тези варианти ще осигурят балансирано решение при експлоатацията на морските ресурси в Черно море.

Тези и други теми ще се разискват в предстоящата Европейска седмица на рибарстовото, в която Институтът по рибни ресурси-Варна ще вземе активно участие.

Днес+