DSC_2796

DSC_2796

Искат парите за коледни картички за лечение на деца тефтери, флашки и всякакви други сувенири за предстоящите коледни и новогодишни празници. Това искат от гражданско сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град" в писмо до премиера Пламен Орешарски. Те настояват министър-председателя да разпореди на всички министерства да не поръчват такива подаръци, за да се спестят излишни разходи на данъкоплатците.

По техни сметки в 16-те министерства всяка година се харчат между 20 и 25 000 лева за картички и сувенири. "Напълно сме наясно, че световната финансова криза не е отшумяла, не достигат парите за здравеопазване, в бюджета няма средства и за по-справедливи пенсии. При тази сложна ситуация в държавата ще е истинско безумие и връх на цинизма ако в министерствата с лека ръка отново изхарчат стотици хиляди лева народна пара за ненужни протоколни подаръци и коледни картички", заявяват от Сдружението на майките срещу насилието. От родителската организация се надяват, че премиерът Орешарски ще "препоръча" и на второстепенните разпоредители с бюджетни средства към министерствата, в това число и на всички областни управители, също да се въздържат от закупуване и изпращане с парите на данъкоплатците на скъпи коледни и новогодишни картички и подаръци. В епохата на Интернет и в ерата на клетъчните телефони да се пилеят парите на данъкоплатците от висши държавни чиновници за изпращане на луксозни пощенски картички е повече от абсурдно, аргументират се от Гражданското сдружение.
Част от спестените средства в държавните институции, които традиционно отиваха за покупка на коледни картички, календари, луксозни  химикалки, тефтери и протоколни сувенири, е редно да бъдат дарени на Фонда за лечение на деца в чужбина към Министерството на здравеопазването, както и за малките пациенти от Специализирана болница за лечение на деца с онкохематологични заболявания в CБАЛ "Царица Йоана" /ИСУЛ/, препоръчват от сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град". Те са убедени сме, че министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева ще подкрепи тази благородна инициатива и също ще разпореди в нейното ведомство да не се пилеят излишно нито лев бюджетни пари за закупуване на скъпи поздравителни картички и протоколни подаръци, посочват от родителската организация.