DSC_9934

DSC_9934

Ивелина Василева откри водния цикъл на Поморие

прерязана на пречиствателната станция, която е изградена на около километър преди входа на Поморие в посока от Бургас към Варна. Министър Василева, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, кметът на Община Поморие Иван Алексиев, кметът на Община Бургас Димитър Николов и представител на фирмата изпълнител прерязаха лентата. На церемонията присъства и министър-председателят Бойко Борисов.DSC_9960

Проектът за водния цикъл на Поморие е на стойност 96,7 млн. лева, средствата са отпуснати по Оперативна програма "Околна среда". Националното финансиране възлиза на 18 701 877 лева. Проектът включва изграждането на пречиствателна станция и дълбоководно заустване, както и подмяна на ВиК мрежата.

Пречистените отпадъчни води се изливат на една морска миля в Черно море. Предимствата на обекта са: наличие на гъвкава технология, съобразно нуждите на сезонното натоварване; постигнато отстраняване на биогенни елементи - азот и фосфор, за да бъде защитено биоразнообразието в морската акватория; обеззаразяване на пречистените отпадъчни води по време на туристическия сезон; биофилтърна инсталация за третиране на въздуха, преди изпускането му в атмосферата.

След официалната церемония премиерът Борисов, министър Василева и кметовете Алексиев и Николов разгледаха съоръжението, което пречиства отпадните води на морската община.