Изграждат в Бургас "Метро на колела"

Това бе и темата на провелия в града семинар с международно участие, организиран от Община Бургас и Международната асоциация по обществен транспорт. Това е първият подобен семинар в страната с участието на международната организация.

Участниците в семинара дискутираха транспортната схема на града и нейната реализация. Бургас е избран като град по пилотния проект на програма "Джаспър". Със средствата, отпуснати по програмата ще бъде подобрена транспортната мрежа в града. Това предвижда изграждането на два центъра - на мястото на сегашната автогара до жп гарата и сегашния парк на "Бургасбус". Ще бъде изградена скоростна линия от северозапад на североизток. Ще бъде обновен целия автопарк. За целта ще бъдат закупени дизелови автобуси и такива, които се движат с метан. Ше бъде запазен и електрическия транспорт - тролейбусите.

На мястотот, където ще бъдат изградени големи паркинги бургазлии и гостите на града ще могат да оставят автомобилите си и да ползват градския транспорст. За целта ще заплатят една такса и срещу нея ще получат билет за скоротната линия.

Предстои проектирането на трасетата на бързата линие, новите автобусни спирки, преместването на тролейбусните стълбове и други.