Midi

Midi

Изкуствен дом за миди ще чисти морската вода

създаване на изкуствени дънни хабитати". Той е на стойност 81 250 лв. и е финансиран от фонд "Научни изследвания". Работата по него ще продължи 3 години.

Специфичните за Черно море сероводородна зона, сравнително ниска соленост и слаб обмен на водни маси със Световния океан са сред причина за неговото природно обусловено ниско биологично разнообразие. Освен това Черно море има и специфични екологични проблеми, свързани с неговата висока антропогенна натовареност: тук се вливат 4 големи реки, масово се практикува тралене, в някои райони са силно развити риболовът и морският транспорт. Тези процеси са съпроводени със загуба на биологично разнообразие и влошаване качеството на морските води. Нарушеното екоравновесие е предмет на част от изследванията по проекта. 

Екипът, ръководен от проф. д-р инж. Николай Ников, след период на анализи и оценка започва същинската работа по създаване на условия за заселване на дънни съобщества, увеличаване устойчивостта на екосистемите и пречистване на водата чрез естествения филтър – мидите. При температура на морската вода от 17о C възрастната черна мида филтрира до 3 литра на час.

След изследване на 6 потенциални района за начало на експеримента, учените избират залив западно от нос Акин (недалеч от Черноморец), в който няма силни подводни течения, силните вълни са рядкост, няма интензивно корабоплаване и има естествени "обиталища" на попчета, морски кучки, ракообразни и др. 

Там те инсталират 3 подводни линии по 280 метра всяка. Конструкциите са изработени от въжета с диаметър 26мм., за които са вързани мрежоподобни местообитания за миди, поддържани от поплавъци. В основата на всяка от дъгите в подводните линии има предпазител срещу рапаните, които се хранят с черноморските миди. Така чрез увеличаване на черните миди водата в залива ще стане по-чиста, в следствие на това ще се увеличи нивото на кислород в нея, ще намалеят така наречените "червени приливи", причинени от интензивния цъфтеж на планктона. Всичко това от своя страна ще увеличи шансовете за оцеляане на дънните обитатели на Черно море.

Днес+