FALSHIFIKACIA_1

FALSHIFIKACIA_1

Измамници продават фалшиви картички в помощ на деца

с увреждания в столицата и в Бургас. В София и Бургас се разпространяват благотворителни картички за набиране на средства за деца боледуващи от церебрална парализа. В тези картички са изписани имената на водещи организации в социална сфера като Център за Психологически Изследвания – национално представена организация на хора с увреждания. Център за психологически изследвания не само се разграничава от този начин на събиране на средства, но и тази сутрин организацията е подала сигнал до прокуратурата и в полицията за изясняване на обстоятелствата по разкритата корупционна схема.

"Центърът никога не е просил пари, което е углавно престъпление по НК, и няма намерение да събира пари по такъв корупционен начин, който е лишен от финансов контрол. Никога Центърът не е участвал и не е давал съгласие за участие в тази и в подобна на тази кампании, никой не е искал от организацията разрешение за включване в такава кампания, не е давал разрешение за използването на името на организацията, никога не е давал и разрешение за събиране на пари от името на организацията по такъв начин, защото вярва, че това е скрита просия – действия, които водят след себе си наказателна отговорност. Не сме запознати с подетата кампания, не участваме в нея, както и в отпечатването и разпространението на картичките. Организацията твърдо се разграничава от подобни действия", се казва в писмо разпространено до медиите днес от организацията. 

Център за психологически изследвания призовава обществеността да противодейства. Нито стотинка от тези средства няма да отидат до децата, които имат действителна нужда. "По нашите черноморски курорти сега има много посетители от чужди държави, които ще бъдат въвлечени в тази злоупотреба, чиято цел е забогатяване на гърба на децата с увреждания. Не позволявайте този низък неморален акт да бъде извършен. Бездействието ни прави съучастници в тази кражба", се казва още в писмото.