Изследват натоварването на бъдещия булевард "Варна" Искаме сервитутната зона да е съобразена с нуждите на града и в същото време да засегне най-малко хора. Това каза днес варненският депутат от ГЕРБ Емил Радев по време на приемна, на която се явиха представители на гражданските организации във Варна по повод Общия устройствен план на града. 

Припомняме, че отчуждаването на имоти, заради изграждането на бул. "Варна" стана ябълката на раздора по време на обществените обсъждания на плана миналата година. Още тогава жителите на двете местности Сотира и Изгрев спретнаха инициативни комитети и поискаха по тесни улици. 

Въпреки, че Общият устройствен план е за срок от поне 20 години напред, няма нужда да залагаме нещо, което няма да изпълним, каза Радев. Той похвали правителството, че е предприело редица законодателни промени, според които, ако отчуждените имоти не се използват по предназначение за даден период от време, те трябва да се върнат на собствениците им. Те пък ще получат обезщетенията си още в самото начало на процедурата, коментира народният представител. 

По думите му, предвижданата в ОУП магистрала над кв. "Виница" ще е първокласен път с възможности за влизане в квартала. Радев каза още, че дори и да текат съгласувателните процедури по министерствата е време, да се сформират комисиите, които ще гледат възраженията на гражданите. 

Гражданските организации в лицето на арх. Калина Павлова поискаха гаранции, че варненските гербери ще изслушат обществеността и ще се съобразят с исканията на хората, преди плана да бъде окончателно приет от Общинския съвет. 

Какво правим с факта, че в определени зони, Общият устройствен план покрива един подробен устройствен план, попита арх. Павлова. По нейни данни, проектанският екип, изготвял плана, се е обогатил с 10 млн. лв. на база на зонирането на имотите. Точно толкова пък е струвал проектът "Алея първа", алармира още арх. Палвова. 
Без Общ устроствен план, последствията за този град ще са много сериозни, посочи Емил Радев.

 

Днес+