Едно е да гледаш слънцето през прозореца, а съвсем друго е да усетиш свободата навън, споделя Николай в последния си ден под карантина. Снимка Николай Георгиев

Едно е да гледаш слънцето през прозореца, а съвсем друго е да усетиш свободата навън, споделя Николай в последния си ден под карантина. Снимка Николай Георгиев

Днес е последният 14-ти ден от задължителната карантина на ямболията Николай Георгиев. Той се завърна от Великобритания и последните две седмици прекара в изолация в апартамент в столицата. В извънредната епидемична обстановка, в която е страната ни от днес 14-ти маю до 14-ти юни, карантината за гражданите завръщащи се от чужбина остава. Целта да се намали риска от разпространение на COVID - 19.  През тези 14 дни Николай следеше здравете си и стриктно се наблюдава за всеки симптом, а от полицията така и не го потърсиха.

"Черноморие" проследи заниманията и всекидневията на младия мъж живеейки в изолация в рубриката си "Живот под карантина".

В последния ден от карантината Николай се чувства отлично, изпълнен с живот повече от всякога, с нетърпение и желание за работа. "За тези 14 дни прекарани само в апартамента, тъй като аз стриктно спазвах изискванията и не излизах дори и да хвърля боклука, осъзнах че именно свободата е едно от най-важните неща в живота. В период на изолация разбираш и осъзнаваш колко много ти липсват елементарни неща от ежедневието ти. Направих си моя вравносметка за живо и за това, което съм направил до момента. Мислих и за това, което искам да правя от тук насетне", споделя Николай.

Да имаш време за себе си, това е най-положителното на изолацията. Неизменна част от това са тренировките, които съпътстваха ежедневието на Николай. Той признава, че макар и от години да се занимава със спорт, отдавна не му се е отдавало възможност да го практикува толкова много. Успял е с подръчни материали и импровизирани тежести да поддържа тонуса си ежедневно.

"Мога смело да заявя,  че съм готов да посрещна новите предизвикателства, които живота ми поднася. Чувствам се още по-мотивиран. Животът е като една монета с две страни, защото има и хубави и лоши моменти, но въпреки това съм на мнение, че трябва да се радваш максимално много на всеки един ден", споделя мислите си ямболията. Николай допълни, че това за което не му е стигнало времето прекарано в карантина, е да завърши биографията на Стийв Джобс. Това е  книгата, което го впечатли толкова много, но обещава да продължи да я чете и да намира време в делника си.

През времето прекарано в изолация, Николай не спирашеи да следи новините около коронавируса. Беше напълно наясно, че ако излезе навън нарушава закона и го грози солена глоба, а може и затвор. Ето затова недоумява как за тези 14 дни никой не го потърси и провери на адрес. Българите завръщащи се от чужбина още на летището попълват декларация, в която описват адреса, на който ще прекарат задължителната карантина. Според него има хора, които не спазват правилата и така поставят в опасност живота на много други и една от причините да го правят е защото липсва контрол. Така или иначе неговата съвест е чиства и вече мисли за утрешния ден.

Николай споделя, че има план какво ще прави като излезе навън след дните на изолация. Първото нещо, което иска е да види слънцето и да му се усмихне. Николай казва, че така усещаш най-много, че си свободен, защото едно е да гледаш към небето от тересата или през прозореца, а съвсем друго когато си навън. След това иска да види брат си и близките си. Казва, че колкото и да си комуникираш онлайн, контактът на живо е незаменим. Освен това ще отиде и до най-близката клиника, за да си направи отдавна отлагано изследване. Николай като много други българи страда от хронично заболяване, което изисква медицински контрол.

"На хората, които им предстои подобен тип изолация мога да кажа, че няма нищо страшно. В зависимост от това как си организираш времето, то минава бързо. С възможностите на интернет и социалните мрежи, комуникацията с близките не е проблем. Има момент, в който дори може да ти е приятно да си постоиш малко вкъщи и да обърнеш внимание на себе си", казва Николай.

В момента 22 879 са под карантина. Докато страната ни е в извънредна епидемична обстановка задължителната карантина за пристигащите от чужбина остава в сила.