Кирил Киров: Изчезнат ли пчелите, изчезва живота

- Ваше Височество, Вие сте първият коронован Цар на пчеларите. Лесно ли е да се спечели такава титла в наши времена и тежка ли е короната?

 

- През тези 35 години, през които съм пчелар, разбрах, че е доста трудно. Трябва човек много да чете, много да се учи и много да работи, за да стане номер едно на България. Днес е трудно да си пчелар по много причини. Държавата ни подпомага, но това е далече от необходимото. Проблемите са много, както от организационен характер, така и свързани с атмосферните условия, които влияят на пчеларството. Имам предвид големите засушавания през последните 2-3 г. и все още недостатъчни субсидии, за да може да бъде на модерно ниво българското пчеларство. Преди 30-35 г. се работеше по-леко, тогава държавата помагаше. Сега държавата ни обръща по-малко внимание. Затова трябва да се оправяме със собствени усилия, труд и средства. Колкото до короната, много е тежка, защото има много отговорности. Ако дори ден отстъпя от това, което съм постигнал, значи губят и другите пчелари, и консуматорите на моя мед.

- Какви са вашите наблюдения, ядат ли българите мед?

- Благодарение на прекрасните качества на българския мед консумацията на глава от населението през последните години почти двойно се е увеличила. В чужбина има голям пазар за българския мед, защото нашите природни условия са прекрасни. България е на едно от първите места в Европа по разнообразие на флората. Нашият мед се търси и защото беше забранено използването на антибиотици. 90 % от колегите произвеждат чиста продукция. Далече съм обаче от мисълта, че такава се продава и в магазините.  Там не се продава чист пчелен мед. В него има различни консерванти, монозахариди. Затова нашият призив е "Потребители, купувайте мед директно от производителя!".

- Каква е ползата от меда?
- Изключително голяма! Докато преди българският мед се търсеше единствено като храна и лекарство, през последните две-три години други пчелни продукти - пчелният прашец, пчелното млечице, прополисът, вече имат изключително голямо приложение за здравето на хората. От моите наблюдения като изложител и от това, че имам може би единствения музей на пчеларството в България, през който тази година са минали над 4500 чужденци, стигнах до извода, че българският мед се търси много и неговият авторитет е голям. Разшири се и гамата от пчелни продукти.

- Вие обичате ли да ядете мед?
- Аз всяка година консумирам по около 30 кг мед. Моят ден започва с пчелно млечице, мед, прополис и прашец и завършва с една лъжица мед в чаша вода с лъжица ябълков оцет и една лъжица сок от лимон. Вземате го и спите като агнета. Аз съм на 76 г. но се чувствам човек и мъж във всяко отношение. И това е изключително от меда. Другото е, че контактувам с природата. Аз съм учител по професия, от 22 г. съм пенсионер, бил съм и треньор, състезател по ориентиране и съм живял и сега живея сред природата. В моя пчелин имам 100 пчелни семейства и всяка година произвеждам по около 3 тона мед в зависимост от природните условия. Трето поколение съм пчелар. Обичам не само меда, но и пчелите, защото за мене пчелата е най-уникалното творение на природата. Алберт Айнщайн е казал: "Изчезнат ли пчелите, след две-три години изчезва и животът на земята!".

Максим Момчилов