otkrivane

otkrivane

Кмет и бебе режат лента на млечна кухня

а 11 са вече децата от града, които ще ползват услугата. Днес техните родители имаха възможност да дегустират ястия, включени в детските менюта.

Детската кухня се намира в сградата на Дома за деца лишени от родителска грижа "Щурче", а целта е тя да бъде в улеснение на всички семейства с малки деца в населеното място. Детската кухня има вече и своя първи дарител. Д-р Валерия Дерменджиева е поела разходите по закупуването на дезинфекциращи и почистващи препарати на стойност 100 лева.degustacia

Кухня - майка кетъринг "Средец" за приготвяне на храна за деца от 10 месеца до 18 години, е създадена с решение на Общинския съвет в Средец от 17-ти февруари 2015 година. Докладната е внесена от кмета на Общината Иван Жабов.

Помещението, в което се намира детската кухня е ремонтирана съгласно изисквания на Областна дирекция по безопасност на храните. Сменен е фаянса, изградена е нова вентилационна система, подменен е водопровода, ел. инсталацията. Менютата, по които ще се приготвя храната ще се изработват по възрасти, съгласно  нормативните документи на Министерство на здравеопазването и Министерство на земеделието и храните. Съгласно чл.1, т.4 от Наредба No 26 от 18.11.2008 година за устройството и дейността на детските кухни, таксите на храната по възраст са за деца от 10 м. до 3 г. дневна такса – 2.00 лева, деца от 3 г. до 7 г. дневна такса - 2.20 лева и за деца от 7 г. до 18 г. дневна такса – 2.50 лева. В празника по случай 1 юни в празнично украсения двор на дом "Щурче" се включиха ДФФ "Алени божурчета", вокална група "Мики Маус" от Средно общообразователно училище "Св. св. Кирил и Методий" и децата от ЦНСТ .