Кметове от балкански градове се събират на среща във Варна откриване на форума е насрочено за 9:00 часа утре. След встъпителното слово на кмета на Варна Кирил Йорданов, следва приветствие на кмета на град Солун г-н Янис Бутарис.

 

Пред гостите, Варна ще представи опита на общината по изготвянето на Общия устройствен план. Първата тема под надслов "Визия за ОУП на Варна" ще изнесе арх. Иван Никифоров, ръководител на проектантския екип, разработил плана. Следва презентация на тема "План за устойчиво енергийно развитие на Община Варна до 2020 г." на – доц. Николай Ангелов.

"Градско развитие на град Лариса" е презентацията на г-н Атанасиос Мециос, председател на Общинския съвет в Лариса. Следва и темата "Европа 2020 – стратегия за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж. Визията на София", представена от Светлана Ломева – директор на Асоциация за развитие на София.

Кметът на Солун г-н Янис Бутарис ще изнесе доклад на тема „Децентрализация. Преустройство и криза.” По същите въпроси ще говори и зам.-кметът на Нови Сад. 

Презентация на тема "Детски и младежки центрове в гр. Анкара", ще представи г-н Али Илхан Олмез – заместник кмет на Анкара. С теми ще се включат още Якуп Билгин Кочал – кмет на Ялова, заместник-кмета на Пловдив г-н Георги Титюков, общинският съветник от Тимошара Романита Адина Делиа Джуманка, Емануел Папагеоргиу – директор на дирекция "Култура, образование и туризъм", община Букурещ.

В края на срещата, участниците ще подпишат декларация и ще изберат домакин за срещата за второто полугодие на 2012 г. Следва церемония по предаване на флага на BALCINET на гр. Баня Лука (домакин за първото полугодие на 2012 г.).

 

 

Днес+