DSC_7624

DSC_7624

Кметовете искат среща с министрите

община Сунгурларе. "Бихме искали да имаме възможност за диалогична среща с министрите, когато са на наша територия", обясни идеята си кметът на община Поморие Иван Алексиев. Той настоя да бъдат взети мерки за промяна в Закона за черноморското крайбрежие,DSC_7636 касаещи строителството. "Със сега съществуващата законова база не можем да си свършим реално работата, нито строителните фирми могат да работят. Община ПомориеDSC_7627 не е Слънчев бряг и при нас сезонът не започва на 15-ти май", обясни Алексиев. Със забраната за строителство от средата на май до октомври, се спират строително-ремонтните дейности. Това обаче създава затруднения на общините и на фирмите. Реално излиза, че през годината се работи само пет месеца и половина.

За децентрализация пък се обяви кметът на община Созопол Панайот Рейзи. Той поиска директна връзка с Министерски съвет чрез областния управител.

Повече от час продължи първата среща на Павел Маринов с кметовете от региона. Кметът на община Камено Стефан Бонев закъсня за началото, като се оправда че няма паркинг около сградата на Областна управа, където да се паркира.

"Ние кметовете сме особена партия и не се делим по политически сили, правим го по време на избори. Проблемите не могат да бъдат решени само от един кмет. Това ни прави по-силни, когато сме заедно. Ние гледаме на областния управител като на посредник между нас и правителството. Не очаквайте от нас да чуете упрек към вашия предшественик. Никой не е венчан за длъжността си", заяви кметът на община Карнобат Георги Димитров. Той сложи началото на диалога с областния управител.

Павел Маринов предложи всяка седмица да има срещи, на които да се обсъждат конкретните проблеми на всяка община. "На първа среща за проблеми не се говори. Имаме много проблеми, надявам се да ги решаваме заедно, защото новият програмен период идва", каза кметът на община Царево Георги Лапчев.

Зам.-кметът по строителство в община Бургас Костадин Марков поиска от губернатора съдействие по отношение на подписването на документи по евро проекти. "Работим по няколко програми. Но работата ни се забавя, защото няма ресорен заместник-министър, който да разпише", обясни Костадин Марков.

Текст Десислава Георгиева

Снимки Лина Главинова