Кметът на Бургас: Сменете старите трафопостове

На срещата инициирана от кмета се отзоваха се регионалният мениджър на фирмата Николай Полихронов и колегата му Марин Кандев. На срещата присъстваха зам.-кметовете Йорданка Ананиева и Костадин Марков, главният архитект Веселина Илиева, директорът на "Общинска собственост" Ташо Желев, директорът на ТД "Възраждане" Магдалена Манолова, омбудсманът Таньо Атанасов и др.

 

От EVN докладваха, че са правили проверка на трафопоста – убиец в "Меден рудник" (улица "Въстаническа") през февруари 2010 г., при която не са установени нарушения. Повторна проверка през юли също не показала нередности. Представителите на фирмата твърдят, че вратата на обекта не е оставена отворена от техен служител. Те се ангажираха до края на ноември всички трафопостове, които се намират в близост до училища и детски градини, да бъдат оборудвани с по една допълнителна секретна брава.

"Това не е достатъчно. Твърдо държа рисковите стари технологии да бъдат подменени с новия стандарт", настоя Димитър Николов. Той пое ангажимент Община Бургас приоритетно да движи процедурите за премахване на овехтелите трафопостове (в града те са 18 на брой) и намиране на място за новите.

Кметът очаква от EVN срок и график за поетапната подмяна на обектите, като трябва да се започне с тези, които са в рискови зони и в близост до детски заведения.