Кметът на Царево предлага мерки срещу шапа и така граничните райони да се предпазят от пренасяне на шап от съседна Турция. Първата мярка е държавата да осигури за своя сметка ветеринарно обслужване на животните в граничните райони. В някои села по границата отдавна не е стъпвал ветеринарен лекар. Втората е да се възстанови граничното съоръжение.

"Има много евтин и лесен вариант и той е да се постави оградна мрежа с височина до 2 м, която да бъде вкопана в земята, за да не се промушват животните под нея. Трябва да има гаранции, че подобна ситуация няма да се повтори. Готови сме заедно със служители от Гранична полиция да обходим границата и да огледаме състоянието на граничното съоръжение", сподели кметът Петко Арнаудов.

И за Резово ще бъде оказано пълно съдействие на държавата. Екоинспекторите в общината съвместно с кметовете и кметските наместници контролират за изпълнението на заповедта на кмета Арнаудов за забрана на свободното пашуване и движение на домашните животни. 1000 лева е глобата, която грози нарушителите на тази заповед.

Вече е извършена подготовката за умъртвяване и загробване на животните в Резово под ръководството на ветеринарните служба в Царево и органите на МВР и в следобедните часове е започнала процедурата по умъртвяването им.

Шапът по животните в Резово бе потвърден днес. В тази връзка министър Найденов ще посети утре селото и района, за да види как се прилагат мерките за ограничаване на разпространението на заразата.