IMG_3168

IMG_3168

Кметът на Царево раздава странджански кебап на местните

за да разсипе кебапа и да го раздаде на жителите и гостите на Българи, които се стекоха за празника. Кебапът бе приготвен от кулинарния спец Ути Бъчваров.

Празникът започна рано сутринта с тържествена литургия, на която бяха осветени на иконите в храма "Св. Св. Константин и Елена". След това из селото премина шествие, а в 14 часа бе запален огънят за нестинарските игри. Иконите на светците бяха "облечени" в конака и с шествие се отнесоха до аязмото и одера на свети Константин.IMG_3352

С обилен дъжд, който се изсипа над селото,  започна втората част от празника. Кметът на общината Георги Лапчев отправи приветствия към гостите на празника и даде старт на богата фолклорна програма с местни състави.

Въпреки проливния дъжд, Ути Бъчваров зарадва гостите на нестинарския празник в село Българи със своето кулинарно шоу, като част от фестивала "Огън и море". Финалната вечер на събитието бе посветена на големия нестинарски празник в с. Българи на 3 юни. Ути приготви 1000 порции Странджански кебап, на най-големият тиган в България, и цял казан с рибена чорба. Той сподели, че всичко е станало по-вкусно благодарение на "божествената подправка" – дъжда. Заедно с кмета на Община Царево, Георги Лапчев, те раздадоха вкусните кулинарни произведения, от които опитаха всички.

Кулминацията на вечерта бяха нестинарските игри, които започнаха от 22 часа и всяка година спират дъха на присъстващите.

Българи остана единственото нестинарско село в България. Тук старинният обичай се изпълнява в автентичния му вид така, както е запазен от години. Нестинарските игри в Българи са вписани в представителния списък за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО през 2009 г.