DSC_3521

DSC_3521

Кметът на Поморие подписа договор, превръщат Музея на солта в атракция

в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмата "Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции".

Схемата се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Средствата са за разработване на комплексен туристически продукт, като максималната обща сума за изпълнение е в размер на 1 887 704 лева. Проектът, с който общината спечели финансирането е "Поморие – туристическа атракция – град на солта, древна история и традиции". Водеща атракция ще бъде Музей на солта.

Предвидени са средства за въвеждане на техники за интерпретация и анимация, стационарни бинокли за наблюдение на Поморийското езеро, изграждане на дървени платформи, рампа за инвалиди, уеб сайт на музея, разработване на нов туристически маршрут в района, закупуване на атракционно влакче за посетителите. Част от средствата ще отидат и за експониране, опазване и оборудване на атракциите, както и за по-добра инфраструктура за достъп до тях. В рамките на проекта влизат изграждане на нови пътища, площадки, съоръжения за отдих, зелени площи, паркинги, осветление и т.н.

За популяризиране на атракциите са включени маркетингови и рекламни дейности, както и организиране на събития в района на Музея на солта.

"Този проект е крачка към удължаване на туристическия сезон в Поморие. Това, което липсва за туристите в региона ни са атракционите. С развитието на Музея на солта и инфраструктурата около него ще предоставим на гостите ни възможност да се запознаят със спецификата на района ни, която не е само излаз на Черно море. Договорът, който подписах е доказателство, че ще подкрепям и развивам добрите практики, заложени от предходното управление на общината. Това е един много добър проект за развитието на туристическия продукт в Община Поморие", коментира Иван Алексиев.

Срокът за изпълнение на проекта по ОП "Регионално развитие" е 21 месеца.