P3300370

P3300370

Кметът на Поморие с черен колан от последния самурай семинар по традиционно джу-джицу и международната будо гала по традиционни бойни изкуства, които се проведоха в морския град. P3300258Семинарът е най-значимото събитие в света на японските бойни изкуства и за пръв път избират Поморие за място на провеждането му.

Освен президента на организацията в града пристигнаха и техническите директори на италиянската, руската и българската джу-джицу и Кобудо организации – шихан Стефано Драги, щихан Александър Брюзгин и шихан Камен Радев. Гост на събитието беше и културното аташе на японското посолство в България - Ая Отаки.

"Будо е моята мисия за мир. Това не е просто борба, а култура, начин от живот. За да живееш спокойно, във връзка с хората и да гледаш към бъдещето. Аз съм против състезанията, всички са победители, всички са важни. Това е принципа, моята мисия и мисията на организацията", споодели шике Бертолети.P3300153

Организацията обхваща 45 държави, има 35 000 носители на черен колан.

В знак на добри взаимооношения кметът Иван Алексиев и гостите засадиха японски дървета сакура пред храм "Рождество на Пресвета Богоридица". Дърветата символизират бъдещо сътрудничество между България и Япония. Според шихан Камен Радев "Сакура е символ на красотата, на възраждането, на хармонията в света".

След засаждането на дърветата се проведе основната част от семинара. В народно читалище "Просвета 1888" най-добрите състезатели представиха традиционни бойни изкуства. Гостите имаха възможността да се насладят на зрелищните демонстрации на "Айкидо клуб Поморие", на карате шотокан, Международната техническа комисия на световната джу-джицу федерация, карате киокушин, "Такемусо Айкидо България", Световна джу-джицу и кобудо организация България, както и на уникалното изпълнение на "последния самурай" - шике Джакомо Спартако Бертолети.

Накрая шике Бертолети награди кмета Иван Алексиев с черен колан и сертификат за работата му. Сертификати получиха и председателят на Общински Съвет Поморие д-р Милена Енева, общинският съветник Детелин Лилов и Аделина Чолева – експерт отдел "Спорт" в Община Поморие.