DSC_0128

DSC_0128

Кметът поведе велошествие в Бургас

Велошествието мина по новоизградените алеи в града. "Освен да осигурим подходящи условия за каране на велосипеди – специални алеи и паркинг места, е важно също да успеем да "запалим" бургазлии за идеята да изберат велосипедния начин на транспорт пред останалите. Това ще стане, когато хората разберат неговите предимства, а те се виждат лесно – този транспорт е едновременно екологичен, икономичен, здравословен, а и приятен", това каза кметът Николов пред събралите се в подкрепа на каузата множество хора в района около Морското казино и сцена "Охлюва".

DSC_0236

След финиширането на велошествието, на сцена "Охлюва" започна концерт, в който изпълнителите също пристигаха на велосипеди. Водещият Стефан Диомов, самият той запален велосипедист и един от основните инициатори на движението "Бургас – велосипедният град", представи написана от него нова песен, вдъхновена от инициативата. Повече от два часа публиката, голяма част от която също пристигна на колела, се забавляваше с изпълненията на Духовия оркестър на Бургас, група "Горещ пясък", "Петте сезона", Боян Михайлов и специалните гости на събитето Орлин Горанов и Кристина Димитрова. DSC_0208

В близост до сцената можеше да бъде видяна изложба на рисунки на велотематика, рисувани от децата от Лятна школа по изобразително изкуство към Общински детски комплекс – Бургас. В специална урна бургазлии пускаха своите предложения, касаещи велосипедния транспорт, велоалеите, паркинг стойките, др. Раздадени бяха карти на Бургас с обозначени велоалеи в тях, както и значки на всеки, който желаеше да демонстрира съпричастността си към инициативата "Бургас – велосипедният град".