DSC_7294

DSC_7294

Концертмайстор от Антверпен свири Шостакович в Бургас

, че тази година в музикалния форум ще вземат участие музиканти, свързани с морския град.

Първата изява ще се състои на 13 октомври - концерт на Симфоничния оркестър при Държавна опера - Бургас. Той е посветен на 105 години от рождението на Дмитрий Шостакович. Солисти ще бъдат Десислава Щерева, Петър Мануилов и Венцислав Хърков, който е най-младия участник тази година.

Второто музикално събитие е на 17 октомври - клавирен концерт на проф. Йовчо Крушев. В програмата са включени произведения на Ал. Скрябин, С. Рахманинов и П.И. Чайковски, които ще изпълнят проф.Йовчо Крушев и Рада Чомакова.

Третия концерт е на 24 октомври и започва с клавирен рецитал на Дамян Туджаров, който е преподавател в Музикален институт в Ночера Теринезе както и в музикален институт "Себастиано Гуци". 

Според Рада Чумакова и Петър Мануилов - музиката и изпълнителите са на много високо ниво. "Подемът на музиката трябва да продължи, а не да заспива", допълни Мануилов. Те изказаха благодарности на спонсорите и най-вече на Александър Текелиев, директор на Бургарската опера, който безвъзмезно им предоставя зала и оркестър.

Концертите ще се проведат в зала "Проф. Иван Вульпе" от 19:00 часа.

За следващата година Рада Чумакова замисля едно разчупено и разширено издание на фестивала, което да включва българска, полска и чешка музика.

Теодорина Русева