Конфискуваха стари тролейбуси от Канада на бургаската митница Фирмата вносител не е изпълнила изикванията на Закона за митниците и не е извършила митническо оформяне на тролейбусите.

Употребяваните тролейбуси са произведени в Канада преди 30 години. Пристигнали са в "Пристанище Бургас" на 17-ти декември 2009 г. с моторен кораб "Смолян" от САЩ. Получател е фирма "Си Импекс България" ООД. Приети са в склад на пристанището със статут на "временно складирани стоки" до получаване на допустимо митническо направление.

Фирмата е уведомена от митницата, че единственото допустимо от закона митническо направление на стоката в техния случай е внос /свободно обръщение с крайно потребление/, но след като такива действия не са извършени в законовия срок, тролейбусите са отнети в полза на държавата.

"С осъществения стриктен митнически контрол, "Митница Бургас" не допусна тези стари и намиращи се в плачевно състояние тролейбуси да се появят по улиците на древния и красив град Пловдив", каза началникът на митницата Валери Стефанов. По нататъшните действия и разпореждания с тролейбусите са от компетенциите на НАП, тъй като те вече са държавна собственост.