Eko

Eko

Контейнерите за боклуци маркирани с чипове

за разделно събиране на отпадъци от опаковки, което се извършва съвместно с "Екопак България" АД. Това стана ясно днес на пресконференция, в която участие взеха Атанаска Николова - зам.-кмет "Европeйски политики и околна среда", Павлин Михов - директор дирекция "Опазване на околната среда" и изпълнителния директор на фирмата - Тодор Бургуджиев.

Планираните дейности са започнали в края на 2011 година и включват както подобряване на инфраструктурата за разделно събиране, така и образователни и информационни инициативи. Техническите дейности включват: цялостна подмяна на контейнерите тип "Ракла" – общо 1080 с такива от тип "Иглу". Подмяната е започнала през 2011г. със зелените контейнери, вече са подменени всички жълти и до средата на м. май ще бъдат подменени и всички сини контейнери. Причината за подмяната на контейнерите е това, че тези тип "Иглу" имат по-голям обем, изглеждат по-добре и осигуряват събирането на по-чист отпадък.

С цел повишаване на контрола върху разделното събиране се изгражда GPS система. Всички камиони са оборудвани с GPS модул с четящо устройство, а контейнерите са маркирани с тагове за проследяване, с които ще се следи за правилното обслужване на контейнерите по видове и график. Камионите са обозначени със специални табели, указващи цвета контейнер, обслужван съответия ден. По този начин, гражадните също могат да следят за правилното обслужване на контейнерите и да подадат сигнал на безплатния зелен телефон на "Екопак 0800-1-5253".

Допълнителна информация: в кой цвят контейнер какви отпадъци от опаковки се изхвърлят, както и какви отпадъци (битови, хранителни, строителни и др.) не се изхвърлят,  жителите на града могат да  получат и от специалните инфо табели в центъра на града, както и в автобусите от градския транспорт. В рамките на информационно-образователната кампания се организира и играта "Екопак" и Община Бургас търсят най-зеленото училище“, предназначена за децата от 1-ви до 4-ти клас. След провеждане на специалните Екочасове на класа, те имат възможност да проверят знанията си на сайта ecopack.bg/game и да участват в томбола за таблет. Училището с най-много регистрирани участници ще спечели професионално мултимедийно оборудване в края на месец май.