SAM_1871

SAM_1871

Кроношпан и Лукойл - основни замърсители в Бургас атмосферния въздух на територията на община Бургас. Това сочат данни от годишния анализ на въздушната среда на обществения посредник Таню Атанасов. Сред замърсителите са и промишлената и строителната дейност. Данните са предоставени от Регионалната здравна инспекция - Бургас, Областна дирекция на МВР, ежедневния екобюлетин за състоянието на въздушната среда, публикуван в сайта на Община - Бургас, жалби и сигнали на граждани.

Контролните стационарни автоматични системи са разположени в "Долно Езерово" и "Меден рудник", стойностите отчитат диференциална оптична система, монтирана на сградата на РИОСВ – Бургас, и закупената мобилна автоматична станция от Община - Бургас, която по график се разполага през годината на различни места.
Чистотата на атмосферния въздух се определя от съдържанието в приземния слой на фини прахови частици, тежки метали /олово, кадмий, никел, арсен/, полиароматни въглеводороди, селен, диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, озон, бензен, сяроводород.
Пределно допустимите средночасови и средноденонощни концентрации на различните продукти са определени от нормативни документи.