DSC_5800

DSC_5800

Лесоинженер надува гайда в сърцето на Странджа

в сърцето на Странджа. Младият специалист в природен парк "Странджа" изненада група журналисти със своя "подарък". Той изпълни едни от най-попурялните странджански песни, сред които "Мари, Марийко", "Църней горо, църней сестро", на фона на природата и чистия въздух. Звуците на древния инструмент се пръснаха близо до течащата река край Младежко и стигнаха чак до водопада Докузак (Деветте извори). Магическото място в още по-магическата планина стана първата публична изява на Камбуров. Може би невероятната природа и неговия неповторим усет за всички красоти в Странджа го предизвикаха да извади гайдата и да засвири. "Иван ни изненада. 

DSC_5793Ние не знаехме за тези му умения", каза искрено човек от сайт Черноморие. Инструментът, с който Камбуров се изяви е тип джура гайда. Според него, това е гайда направена от косе за яре, а не попублярните каба гайди. Той твърди, че към гайдата посегнал преди няколко години. Дотогава не е използвал този инструмент. Камбуров не крие, че вади гайдата, само когато усети необходимостта да засвири, а това се е случвало само пет-шест пъти досега в неговия опит като гайдарджия.

Разтоварването със свирене на гайдата той прави след приключване на служебните си ангажименти.

Лесоинженерът е закупил гайдата от майстора, сътворил кавала на Теодосий Спасов. Камбуров твърди, че не е срещнал Теодосий, но се надява един ден двамата да направят концерт на открито в сърцето на Странджа.