Живко Господинов (вдясно) изрази несъгласие с вдигане на цената на билета. Снимка Архив Черноморие-бг

Живко Господинов (вдясно) изрази несъгласие с вдигане на цената на билета. Снимка Архив Черноморие-бг

Лидерът на БСП - Бургас и общински съветник се обяви против вдигане цената на билета на "Бургасбус" ЕООД. От общинският превозвач са входирали докладна записка с предложените нови цени на билетите.

От дружеството предлагат следната корекции:

Градски линии на общинската транспортна схема: базова цена на билета - 1,50 лева;

цена на билета в електронна карта - 1,50 лева в пакет 30 пътувания – 1,45 лева, в пакет 50 пътувания – 1,40 лева;

цена на билет за еднократно пътуване, закупен на борда на превозното средство -1,70 лева;

цена на билет, закупен от водача във времевия интервал от 0:00 ч. до 04:30 ч. - 2,50 лева;

Едно пътуване с времеви билет - отчитат се 45 мин. от валидиране на превозен документ в едно превозно средство до валидиране на същия превозен документ в друго (или последното в пътуването) превозно средство;

Лимити за правоимащи граждани, определени с решение на Общинския съвет - 80 броя времеви пътувания за 1 месец;

лимити за правоимащи ученици и студенти редовно обучение, определени с решение на Общинския съвет — 90 броя времеви пътувания за 1 месец;

Цена на билет за нередовен пътник - 20,00 лева

Междуселищни линии

Цена на билет за еднократно пътуване по направления - по тарифна ставка от 0,15 лв./км. до 0,175 лв/км.

Абонаментни карти по направления - по тарифна ставка от 0,085 лв./км. до 0,102 лв./км. при 50 броя пътувания.

"Още през 2017 г. от БСП – Бургас бяхме против поскъпването на билета. Въпреки това от първи ноември 2017 г. билетът в градския транспорт стана 1.30 лв. с карта, а закупен от шофьора - 1.50 лева“, припомни съветникът от БСП Живко Господинов.

Той подчерта, че мотивите за поскъпването тогава бяха почти същите като сега и са свързани с изтеклия гаранционен срок на новите автобуси, с цената на метана и повишаване на електричеството за промишлените предприятия.

Сред причините за планираното завишение тогава бе факта, че цената на билета в Бургас не била променяна от 2010 г., а през това време заплатите са се променили. В същото време държавата не била повишила през всички тези години с нито стотинка дотирането за пътуванията на ученици и пенсионери.

"Още тогава от БСП – Бургас бяхме категорично против подобно увеличение поради ред причини. Цената за голяма част от бургазлии е непосилна. Заплатите тук са на 50% от тези в София, а цената на билета е почти същата", коментира Господинов.

"С решението за поскъпване на билета предупредихме, че това ще доведе до отлив от услугата и влошаване на финансовото състояние на "Бургасбус" ЕООД. Тези наши прогнози се доказаха през годините и днес, пет години по-късно, се входира докладна за ново увеличение на цената на билета. Какъв по различен резултат очакват от ръководството на "Бургасбус", като промяната в нашия град е по-малка заетост, ниски доходи на работещите - на 10-то място сме по размер на заплата, отлив на ползватели на услугата обществен транспорт", заяви още общинският съветник. 

„Ако предложението се приеме, ще сме и с най-скъп билет в страната“, предупреждава той.

„От  БСП – Бургас, освен че бяхме против увеличението на цената на билета през 2017 г., всяка година сме предлагали нейното намаление с различни аргументи, но без резултат. Аз съм категорично против подобно увеличение“, категоричен е Живко Господинов.