DSC_7048

DSC_7048

"Лошото" Слънце и заблудите за "високия" UV фактор

могат да причинят слънчево изгаряне по-лесно, отколкото UVA лъчите, които проникват много по-надълбоко в кожата и играят значителна роля при фотостареенето. UV радиацията от целия спектър на UV лъчите (UVA и UVB) може да причини сериозни ДНК увреждания. Съществува пряко съотношение между честотата на рак на кожата и степента на увреждане на ДНК. Освен това реакциите на кожата към светлината, включително фотоалергията и полиморфните светлинни ерупции в повечето случаи се причиняват от UVA. Тези сравнително нови научни данни ясно показват нуждата от нов инструмент, който е по-добър от досегашните (Австралийски стандарт) в измерването на UVA защитата в слънцезащитните продукти.

Австралийският стандарт в действителност не е достатъчен за измерването на UVA защитата. Защо? 

Австралийският стандарт не гарантира пълна защита от UVA лъчите, особено в продукти с висок SPF. Съгласно Австралийския стандарт 90% от UVA лъчите се абсорбират. Следователно максимум 10% от UVA лъчите е възможно да достигнат до кожата. И все пак тези 10% от UVA лъчите могат да причинят сериозни увреждания при излагане на слънце в продължение на цял ден.DSC_7034
Този проблем обикновено възниква при продукти с висок SPF. В тези продукти SPF означва само ефективността на UVB защитата и няма отношение към защитата от UVA лъчите. Например защитата от UVA лъчите в продукт с нисък SPF (SPF 10) може да бъде напълно достатъчна, докато в продукт със SPF 50 (което означава по-дълготрайна UVB защита) има същата UVA защита като тази в продукт със SPF10. Използването на висок SPF предполага, че излагането на слънце за по-дълго време е безопасно. Това е вярно относно защитата от UVB лъчите, но не и за UVA защитата! Този "пропуск в безопасността" на продуктите с висок SPF наложи развитието на концепцията за UV баланс.
Какво точно представлява UV балансът?
Оптималната UVA защита трябва да се повишава с увеличаването на UVB защитата (SPF). Това ще гарантира необходимата UVA защита при продължително излагане на слънце, дори и за продукти с висок SPF. Австралийският стандарт не гарантира достатъчна UVA защита при продължително излагане на слънце, защото докато SPF (UVB защитата) се увеличава, защитата от UVA лъчите остава константна.
Наложи се прилагането на нов метод, който да синхронизира UVA и UVB защитата. Такъв "балансиран" слънцезащитен продукт е много по-ефикасен в защитата от слънцето, отколкото други продукти със същия SPF. Изтъкнатите по-горе недостатъци на Австралийския стандарт провокираха Байерсдорф да разработи нов метод, който да осигури UVA защита. Степента на UVA защита лесно може да бъде измерена, съответно и нейната връзка с UVB защитата (SPF) може да се документира. Съотношението в степените на защита от UVA и UVB лъчите трябва да бъде постоянно и стабилно. Това означава, че UVA и UVB защитата се "балансират" и оттук идва терминът "UV баланс". Описаният метод е единствен по рода си в света и е приет като Германски индустриален стандарт (DIN 67502).

В магазина на "SeaStars" на улица "Алеко Богориди" №16 може да намерите подходащите продукти, с които да предпазите кожата си от слънчево изгаряне. И най-важното е - в състава им екстракт от водорасли и са без парабени.