Deca_Ulica

Deca_Ulica

"М-Бус" подари пътуване на безпризорни деца

в Айтос по покана на кмета на общината - Васил Едрев. Бургазлийчетата посетиха лесопарк "Славеева река" и зоопарка, проследявайки с интерес разказите за различните животински видове на инспектора по превенция към ОДМВР – Бургас – Цветелина Рандева. Кметът Васил Едрев лично посрещна децата на "Генгера", като под аплодисментите на малчуганите, управителят на ДЦРДУ – Бургас Таня Колева му връчи благодарствено писмо "за дарителския жест, който допринася за повишаване емоционалното благосъстояние на децата в риск, клиенти на Дневния център". Кметът показа на палавниците ателиетата и изложбените зали на комплекса.

Визитата на малчуганите в Айтос, подпомогната от транспортна фирма "М-Бус" - Бургас целеше да събуди любопитството на малчуганите по повод наближаващата учебна година. Голям е процента на възпитаниците на Дневния център, които трудно се ресоциализират и са в риск от отпадане от училищни занятия, тъй като много от семействата им не ги пускат на училище. Именно за това, залагайки на игровия и развлекателни методи, възпитателите им търсят повратната точка, която да събуди интереса на децата към учебния процес и да ги накара сами да търсят пътя на познанието.

В непосредствена атмосфера малчуганите получиха ценна информация за флората и фауната на територията на община Айтос, запознаха се с българските обичаи и древни занаяти, съхранени в ателиетата на майсторите в Етнографския комплекс. Всяко от децата се възползва от възможността да седне зад старото грънчарско колело и с помощта на най-младия айтоски майстор – Тодор, от потомствената грънчарска фамилия Орлови, да изработи и украси керамичен предмет. Децата разгледаха ателиета на медникаря и кошничаря и научиха подробности за бита и живота на стария айтоски еснаф по време на емоционална разходка в Етнографската къща. Новият управител на общинската фирма "Генгер" - Атанас Гиргицов ги покани и на гости в механата на комплекса.