DSC_7621

DSC_7621

Мановият мед става защитена марка

на откриването на 13-о издание на Международния фестивал на мановия мед, който се организира от Община Царево. DSC_7561DSC_7532DSC_7530В тазгодишното му издание участват производители от страната и Македония. На шатри, които са разположени на централната пешеходна улица в Царево производителите продават своята продукция - манов мед, мед от липа, мед от акация, мед с магарешки бодил, продукти от пчелен пращец, от восък и прополис. Цената на меда е от 6 до 13 лева взависимост от грамажа на буркана, в който се продава. Глинено гърне с мед струва 6 и 9 лева. Пчелен цветен пращец се предлага на цена от 3 лева.

Освен за лечение и подсилване на имунната система, пчелният восък е намерил приложение и в майсторски изработени свещи. Те са с различна форма и големина. Свещ във формата на Богородица с младенеца струва 8 и 10 лева. Най-малките свещи от пречелен восък се продават по 2 лева.

Търговците успяха днес да представят продукцията си и пред министъра на земеделието и храните Десислава Танева и кмета на Община Царево Георги Лапчев. Министър Танева дойде в морската община специално за откриването на фестивала. "Тази година сме произвели 11 400 тона мед, като 9 400 тона са за износ", каза министър Танева. Тя обеща и помощ за бранша. 4 300 000 лева ще бъдат разпределени сред членовете на бранша. Средствата са за подпомагане на производителите.

Кметът на Община Царево поздрави участниците във фестивала и им пожела и занапред да продължават да изненадват всички с продукцията си. Изложението ще продължи до 10-и август.