Kasovaparat3

Kasovaparat3

Масово укриване на обороти в нощните заведения на Варна

по браншове и различни територии в страната, засича дали приходите на компаниите са умишлено поддържани близо до прага за регистрация по ДДС, има ли случаи в които в края на месеца се отчитат всички продажби накуп и още близо 20 рискови критерия.
Сред фрапиращите случаи са ресторант в Слънчев бряг с персонал от 12 души и средно дневен оборот от 19 лева, заведение на крайбрежната алея във Варна с приходи на ден от 16 лева и други подобни. 
Във връзка със селекцията на рискови търговски обекти направена вчера в ЦУ на НАП София, инспекторите от ТД на НАП Варна извършиха проверки на голяма част от заведенията на крайбрежната алея във Варна.
До късно снощи екипите на отдел "Оперативни проверки" осъществяваха физически контрол върху обектите, в следствие на което се установи, че голяма част от продажбите не се отразяват на касовите апарати.
В един от плажните барове са констатирани редица нарушения и предстои да бъдат издадени 12 акта.
От селектираните обекти – снек-бар и ресторант в хода на проверките се установи, че в снек-бара голяма част от продажбите не се отразяват на фискалното устройство. Същото се потвърди и от изведените справки от компютърната система в обекта, в които е отразен реалният оборот към момента. По предварителни данни търговецът е отразявал средно дневен оборот от 278 лева за периода от 01 април до 28 юни, а след физическото наблюдение, в края на работното време, инспекторите отчетоха дневен оборот от 1694 лева.
Данните от компютъра са копирани на технически носител, с цел обезпечаване на доказателства за последващи контролни действия. Предстои на фирмата да бъде извършена пълна ревизия, а фискалното устройство в търговския обект да бъде под постоянен дистанционен контрол и наблюдение от данъчните през целия летен сезон.
Проверката във вторият селектиран обект установи, че търговецът е достигнал прага на регистрация по ЗДДС през месец юни и трябва да предприеме действия по регистрация, като срокът за това е 14 юли. Ако такива не бъдат предприети, ще му бъде извършена служебна регистрация и ще му бъде наложена санкция.
Информацията от компютъра и на този обект беше свалена на технически носител, като предстои тя да се анализира с данните от дистанционната връзка и да се установи дали има неотразени продажби.
Дистанционното наблюдение на фискални устройства през летния сезон ще бъде засилено по цялото Северно Черноморие и при установяване на съмнително ниски обороти обектите ще бъдат поставени под физически контрол. 
От НАП Варна напомнят, че всяка покупка на стоки и услуги, която се извършва срещу заплащане в брой, трябва да е съпроводена с издаването на касова бележка. На касовите бележки в долния ляв ъгъл задължително трябва да има изобразена картата на България около индекс BG. 
Ако получите касова бележка без този реквизит, сигнализирайте на тел.            0700 18 700      .

Днес+