IMG_0082-1

IMG_0082-1

Медиите у нас втори по политически екстремизъм

място заемат медиите в Турция с 35,17%, екстремизмът в българските медии е 24,6%, в Гърция - 16,96%, а в Румъния - 15,5%. Това сочи проучване, данните от които оповести проф. д.фил.н. Милко Петров в своя доклад, който изнесе пред участниците в Международната журналистическа конференция. Темата на медийния форум е "Медии и издателски политики" и се провежда в Международния дом на журналиста в Златни пясъци. 


IMG_0076-1Поводът е 120 години от създаването на Съюза на журналистите в България и е под егидата на генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Конференцията бе открита от секретаря на СБЖ Снежана Тодорова.

Във форума участват журналисти от обществени и частни медии от страната, както и Надежда Аждикина - зам.-председател на Съюза на журналистите на Русия и член на Изпълнителния комитет на Европейската федерация на журналистите, Антон Филич - председател на Синдиката на хърватските журналисти, Петер Йеремич - председател на Изпълнителния комитет на Съюза на журналистите в Сърбия, Негослава Станоевич - председател на Независимия съюз на журналистите в Сърбия, Мария Антониаду от Гърция.

Според проф. Петров, медиите у нас създават псевдосъбития. Чрез тях се отклонява общественото внимание от съществените въпроси. "Преди време разследващата журналистика е била симптом, че може чрез медиите да се информира обществото. Сега обаче тя стана поръчкова-разстрелваща", каза проф. Петров.

За девалвацията на журналистическата професия в Русия говори и Надежда Аждикина. По думите й преди в Русия на медиите се е вярвало повече, отколкото на политиците. Сега обаче и там ПР журналистиката взема връх.

44% от журналистите в Сърбия се самоцензурират. В страната има 1300 медии, които разпределят рекламен пазар от 150 млн. евро. 90 млн. евро от тази сума е за реклама в телевизиите, 15 млн. евро - за реклама в интернет издания. "От 5 години участват активно в работата по създаване на Закон за медиите, но не знам, защо неговото приемане се бави", каза Петер Йеремич. Според него, трябва да се приватизират държавните медии в Сърбия. Само журналисти в тези медии получават редовно заплатите си. На противоположното мнение обаче е Драгана Чабаркапа от Синдиката на журналистите в Сърбия. Тя смята, че приватизация може да има, след като бъдат уредени сериозните проблеми в гилдията. Голяма част от медиите, които са били приватизирани през 2001 година в Сърбия са фалирали и значителна част от журналистите са останали без работа.