Urna2

Urna2

Международни наблюдатели ще следят референдума  за пряка демокрация с централен офис в Кьолн. Те идват по свое желание и по покана от министъра на външните работи на Република България - Николай Младенов. Те ще бъдат единствените международни наблюдатели на референдума.

Мониторингът, обхваща периода 26-ти-29-ти януари и включва срещи и интервюта с ключови участници в националния референдум, наблюдение в изборния ден, преглед на законодателството и др. Целта е да се проучи и оцени законодателството и практиките на пряко участие в България спрямо препоръчителните стандарти на Съвета на Европа и най-добрите практики в света. Наблюдателите ще изготвят доклад, който ще бъде предоставен на вниманието на медиите и институциите в едномесечен срок след мисията.

"Демокраси Интернешънъл" е мрежа от изследователи и практици в областта на прякото участие от Европа, Северна и Южна Америка и Азия. Нейни членове бяха основната движеща сила за създаване на Европейската гражданска инициатива (ЕГИ) като механизъм за участие на европейските граждани в дневния ред на ЕС. Нейният председател  Гералд Хефнер, понастоящем евродепутат (Германия), беше главен рапортьор на Европейския парламент за разработване и приемане на работещ регламент на ЕГИ.

Снимка Архив Chernomorie-bg.com