Министърът на околната среда и водите Нено Димов (вдясно) се срещна с ръководството на ВиК - Варна и със зам.-кмета на Община Варна Христо Иванов. Снимка Пресцентър Община Варна

Министърът на околната среда и водите Нено Димов (вдясно) се срещна с ръководството на ВиК - Варна и със зам.-кмета на Община Варна Христо Иванов. Снимка Пресцентър Община Варна

Да бъде завишен конролът на пречиствателна станция "Златни пясъци". Това разпореди министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той се срещна днес с ръководството на ВиК - Варна и със зам.-кмета на Община Варна Христо Иванов във връзка със сигнал, подаден от ВиК - Златни пясъци за затруднения в работата на Пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) "Златни пясъци".
"От ВиК - Златни пясъци информираха, че има препълване на системата, което може да доведе до преливане от шахтите", обясни министър Димов. Във връзка със сигнала той разпореди на РИОСВ – Варна да извърши 24-часови проби от водата при изхода на ПСОВ "Златни пясъци". Очаква се резултатите да са готови следващата седмица, след което ще се направят и втори - контролни проби.
Ръководството на ВиК - Варна увери, че към момента ПСОВ "Златни пясъци" е в състояние да поеме пречистването на водите от курорта, като се вземат допълнителни мерки за обезпечаване на постъпващите водни количества. ПСОВ работи в обичайния режим, заяви директорът на ВиК - Варна. В последните седмици нивото се увеличава, защото консумацията на вода и отвеждането й в ПСОВ нараства поради факта, че  посетителите на курорта са повече, посочи Валентин Вълканов. По време на пика на летния сезон пречиствателната станция е работила в нормален експлоатационен режим. Няма преливане от шахтите, категоричен беше той. Според Вълканов проблемът е, че дъждовните води се отвеждат в битовата канализация.
Зам.-кметът Иванов и ВиК – Варна увериха, че след приключване на туристическия сезон веднага започва изпълнението на проекта за реконструкция и модернизация на ПСОВ "Златни пясъци", финансиран по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020". Проектът е на стойност 37,150 млн. лева, от които участието на Община Варна е в размер на 8, 5 млн. лева. Проектът включва два подобекта – реконструкция, модернизация и разширение на ПСОВ "Златни пясъци" и частично изграждане, реконструкция и рехабилитация на канализационната мрежа на СО "Ален мак". С модернизацията ще се  осигури пречистване на отпадъчни води за бъдещо натоварване на ПОСВ "Златни пясъци" с капацитет 72 122 еквивалент жители през летните месеци.