DSC_5802

DSC_5802

Министър, шеф на федерация и кмет правят първа копка за спортен комплекс и дружеството "Евробул БФБ". Федерацията получи правота да строи комплекса след като предложението й за отдаване на концесия бе подкрепено от общинските съветници.

Теренът, върху който ще строи инвеститорът, е общински, с площ 23 264 кв.м., разположен в бургаския комплекс "П.Р.Славейков". И в момента там има съществуваща спортна инфраструктура /открит, покрит басейн, зали/, но тя е твърде амортизирана и част от съоръженията от години не са годни за използване.
Новият проект включва изграждане на покрит плувен басейн – 25 метра, медицински център и фитнес, две многофункционални спортни зали, тренировъчна зала по борба и зала за игри без топка, конферентни зали, хотелска и търговска част, открит плувен басейн с олимпийски размери – 50 м., съоръжен с нови трибуни.DSC_5813
Стойността на предвидената инвестиция е около 38 милиона лева, а срокът за изпълнение и завършване на обекта – 24 месеца.
Новият спортен комплекс ще е с осигурени паркоместа и достъп на хората с увреждания. След изтичане на 30-годишния срок на договора с Община Бургас за ползване на нейния терен, тя ще придобие безвъзмездно правото на собственост върху всички построени съоръжения и сгради.
"Бургаска област е люлката на българската борба – първият ни олимпийски шампион Никола Станчев и много други медалисти от световни и европейски първенства са бургазлии. Вярвам, че този спортен комплекс ще привлече младите и ще продължи традицията на успехите в бургаския спорт", каза Валентин Йорданов – президент на БФБ
"Ще направим Бургас модерен център на спорта и спортната медицина. Благодаря на Община Бургас за бързото и компетентно съдействие – вече имаме издадено разрешително за строителство. В рамките на 2 години новият спортно-медицински комплекс ще бъде готов и открит", добави инвеститорът Стефан Абаджиев от "Евробул БФБ".
"Браво на Бургас, който е първият град у нас, успял да се възползва от последните промени в Закона за физическото възпитание и спорта, за да може на партньорски начала с федерацията да почне изпълнението на този проект", каза Свилен Нейков – министър на физическото възпитание и спорта.
Гости на днешната първа копка бяха областният управител Константин Гребенаров, председателят на местния парламент Снежина Маджарова, народните представители Димитър Бойчев, Галина Милева, Диана Йорданова, Стоян Гюзелев, кметовете на Средец и Приморско – Иван Жабов и Димитър Германов, много общински съветници.
Събитието уважиха и някои от най-успешните бургаски борци: европейските шампиони Янчо Патриков, Иван Гинов, Дончо Жеков, Стефан Иванов и Руси Петров, сребърният медалист от световно първенство Янчо Павлов, Ангел Сотиров, Христо Думанов и др.
Снимки Лина Главинова