DSC_4484-1

DSC_4484-1

Мистичните параклиси на Странджа

За тях това са свети места. В основите им бълбукат изворчета, за които в легендите се разказва, че са вълшебни, изпълняват желания и лекуват неизлечими болести.  Преданията разказват за чудеса, случили се край стените им.DSC_4429-1
В точно определени дни от годината, край тези параклиси се правят групови посещения, палят се свещи и се носят цветя, дават се курбани. И се отправят молитви за здраве и благополучие. Тези малки храмове на Странджа, над сто на брой, са неизменно свързани с живота на хората. От тях като че наистина зависи в голяма степен съдбата на местните хора. Вярва се, че светците, в чиято чест са издигнати, бдят непрестанно над душите и телата на всеки. Вярва се в това точно толкова силно, колкото във факта, че слънцето изгрява всяка сутрин. DSC_6604-1Тази трогателна връзка с традицията да се почита мистичния образ на точно определен светец като реален, съществуващ някъде край нас пазител, е останала през вековете до ден днешен в малките населени места на планината. Така, както са се запазили някои странни за днешното време обичаи, които местните хора задължително и неизменно изпълняват, за да не им се случи нещо лошо. Обичаи като скандалното "тричене на кучета" например.
За случайният посетител, за туристите, всички тези неща са просто атракция. Или места за отмора, за разходка и снимки.
Свещените места на Странджа пазят своите тайни. Някъде дори ще ви кажат, че с истинската мощ на скритата им сила са наясно само малцина посветени. 
Текст и снимки Татяна Байкушева