DSC_0268

DSC_0268

Младежи до 29 г. търсят работа. Вижте как

Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020. Схемата се реализира на два етапа във всички области в страната.

Първият етап ще осигури директна заетост на младежи, които са регистрирани в бюрата по труда като безработни. За целта в бюрата по труда в цялата страна започва прием на заявки - както от кандидат-работодатели, така и от младежи, които желаят да работят на обявени работни места от работодателите. Всички безработни младежи до 29 години включително могат да кандидатстват, като подадат заявление за участие в схемата в бюрата по труда по постоянен или настоящ адрес, където са регистрирани.

Вторият етап включва обучение на младежите за професионална квалификация и ключови компетентности, последвано от подходяща заетост.

Допустими по схемата са всички работодатели, като в сферата на публичната администрация работодатели могат да бъдат само органи на изпълнителната власт съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация, както и общинските предприятия по чл. 52 от Закона за общинската собственост, с изключение на работодателите, които не отговарят на изискванията за получаване на минимални помощи съгласно Регламент (ЕС) № 1407/2013 г.

Съгласно правилата на схемата, работодателите се финансират за наемането на безработни младежи на длъжности, попадащи в обхвата на единични групи професии от 2 до 9 клас от НКПД 2011 г., за период до 6 месеца, като работодателят трябва да осигури наставник за наетите младежи за период до 3 месеца.

Всеки наставник отговаря за минимум 1 и максимум 7 души. Наставник може да бъде лице от същото предприятие, което притежава професионален опит по същата или подобна професия, по която ще се провежда наставничеството. Минимални изисквания за определяне от работодателя на наставници е припокриване на дейности и отговорности за заеманата от наставника длъжност при работодателя и тези, заложени в длъжностната характеристика на наетия по схемата младеж.

На работодателите, които осигуряват заетост на младежи по схемата, ще бъдат покрити разходите за възнаграждения в размер на минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност и квалификационна група професии за съответната година, към която се отнася разкритото работно място, както и дължимите осигуровки за сметка на работодателя - за срок до 6 месеца; средства за наставници в размер на половин минимална работна заплата - за срок до 3 месеца.

Галерия