Снимките на Голата истана за група Жигули започнаха. Снимки Ангел Юруков

Снимките на Голата истана за група Жигули започнаха. Снимки Ангел Юруков

Морска гара - Бургас и района около нея, който попада в т.нар. Зона за обществен достъп ще се превърнат в снимачна площадка на новия филм на режисьора Виктор Божинов - "Голата истина за група "Жигули". Снимките са планирани за 6-ти август, а началото им се очаква да бъда към 18.00 часа. На морския бряг ще бъде заснета финалната сцена на филма - концерта на музикантите от група "Жигули", които се събират отново след повече от 20-години раздяла. Актьорите ще се качат на сцената, която ще бъде изградена за изпълнителите, които участват във второто издание на фестивала "Street Food Festival". То ще се проведе от 5-ти до 9-ти август на пристанището. В кадрите ще участват статисти, които ще влязат в ролята на фенове на група "Жигури". Това ще бъдат хора, които са одобрени от снимачния екип, както и такива, които са посетители на фестивала, който ще се провежда по това време там.

Снимките на "Голата истина за група "Житули" започнаха в София. Филмът разказва историята на българска рок група от 80-те години, която се разпада точно, когато е на върха на славата си. С времето вкусовете на публиката се променят, а бандата е напълно забравена. В настоящия момент членовете ѝ са изпокарани помежду си до смърт, всеки от тях живее съвсем различен живот и тъне в неизвестност. Един ден всичко това се променя. Неочаквано телефонно обаждане ги принуждава да загърбят враждите и да се съберат отново,  почти насила. Лидерът на групата Фори (Михаил Билалов) се нагърбва със сложната задача да поведе "Жигули" отново към успеха, но с всеки изминал ден мисията започва да изглежда все по-невъзможна,  като това води до множество комични обрати.

В останалите роли ще видим Филип Аврамов (в ролята на Васо), Димитър Рачков (Киша), Герасим Георгиев - Геро (Пухи), Лилия Маравиля (Дарин Дардо) и Ирини Жамбонас (Соня). Звездният каст се допълва още от Август Попов, Параскева Джукелова, Илияна Лазарова и младата Климентина Фърцова.

Сценаристи са Ваня Николова ("Под прикритие", "Връзки") и Нели Димитрова ("Love.Net", "Възвишение", "Връзки"), а продуцент на филма е Кръстьо Ламбев заедно със своя екип от "Concept Studio" ("Докато Ая спеше", "Маймуна", "Връзки", сезон 3). Режисьор е Виктор Божинов - "Възвишение", "Под прикритие", "Връзки".

Част от екипа дойде през февруари в Бургас, за да представи проекта си пред членовете на Постоянната комисия по култура в ОбС. Те кандидатстваха за съфинансиране на филма със средства от бюждета на Община Бургас. Тази година бяха гласувани 160 000 лева и по този начин тя става съпродуцент в няколко филмове проекта.

Екипът на Под прикритие иска да снима музикален филм в Бургас

За "Голата истина на група "Жигули" Комисията по култура определи сумата от 50 000 лева. От Община Бургас са обявили съгласно Закона за обществени поръчки конкурс за пряко договаряне с екипа на филма. Финансова подкрепа за заснемане на игралния филм с подкрепата на Изпълнителна агенция "Национален Филмов Център", съгласно Договор № 19И085 от 01.06.2020 г., със сценаристи Ваня Йорданова и  Нели Димитрова, и режисьор Виктор Божинов. Производството на филма е съгласно чл. 28, ал. 1 от ЗФИ. Настоящата процедура се осъществява въз основа на Притокол № 6 от 13.03.2020 г., точка единствена, от заседание на Постоянна комисия по култура и читалищна дейност (ПККЧД), относно финансово подпомагане на филмови проекти на територията на Община Бургас и взетото решение за финансово подпомагане на проект за игрален филм "Голата истина за група "Жигули" в размер на 50 000 (петдесет хиляди) лева с включен ДДС.

Договарянето е без предварително обявление. Крайният срок за получаване на оферти или на заявления за участие е 6-ти август.

Така напрактика Община Бургас ще съфинансира продукцията, а емблематични места от морския град ще станат декор за снимките. Снимачният процес ще продължи до края на август на различни места в страната. "Голата истина за група "Жигули" се очаква да излезе по кината в цяла България през 2021 година.

Галерия