Tatar

Tatar

Музей на българската цивилизация със 100 000 експоната ще има в Татарстан

уникален музей съд 100 000 експоната. Той ще е посветен на българската цивилизация и ще представлява четириетажен комплекс на брега на Волга. Местоположението му ще е в съседство с мемориалния комплекс, издигнат в чест на приемането на исляма от волжките българи през 922 г. Там се съхранява 800-килограмов печатан Коран, дълъг 2 м, с инкрустирани по него скъпоценни камъни. Смята се за уникат и е вписан в Книгата на рекордите Гинес. Това съобщи вчера в дома на учените „Фр.Ж.-Кюри” край Варна Минтимер Шаймиев, първият президент на държавата, в момента държавен съветник.

Болгар скоро ще влезе в списъка с обекти на световното културно наследство на ЮНЕСКО, коментира Шаймиев. Поводът за визитата на делегация от Татарстан е участието на гостите в Четвъртия международен български форум под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Специалисти по прабългарска история и култура от Русия, Украйна, Унгария, България и Татарстан е събрал форумът. 
Академията на науките в Татарстан представи уникалния "Атлас Болгарика. Време и пространство на българската цивилизация". В изданието са събрани над 100 исторически карти, планове и схеми от времето на древната тюркска култура до преселението на Балканите и по Средното Поволжие. 
"За първи път в тази книга подробно е изложена историята на миграцията на българите след разпада на Велика България в Приазовието и образуването на новите две държави - Българското царство на Балканите и Волжка България", коментира Рафаел Хакимов, директор на Института по история към Академията на науките на Татарстан и главен редактор на атласа. Според Минтимер Шаймиев Путин е остана доволен от проекта. 

Днес+