Фестивалът във Варна се провежда за 23-ти път. Снимка Архив

Фестивалът във Варна се провежда за 23-ти път. Снимка Архив

Над 1 600 изпълнители ще се качат на сцената на националния фестивал "Листопад на спомените". Той ще се проведе от 19-ти до 21-ви октомври в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта във Варна. Той се организира от Община Варна, Дворец на културата и спорта, Областен и Общински съюз на пенсионерите - 2004, фондация "Листопад на спомените" и вестник "Пенсионери" - София.

Тази година фестивалът ще се проведе за 23-ти път. Участниците са изпълнители от цялата страна на пенсионна възраст или над 55 и повече години.

Тази година във фестивала ще участват 148 колектива и 74 индивидуални изпълнители от цялата страна от Ботевград, Благоевград, Белоградчик, Балчик, Бургас, Варна , Велико Търново, Габрово, Горна Оряховица, Добрич, Дряново,  Кърджали, Крапец, Малко Търново, Никопол, Пловдив, Плевен, Русе , Разград, Сандански, Силистра, Свищов, Стара Загора, София,Търговище, Тутракан, Чирпан, Шабла, Шумен и др.

Ще гостуват състави от град Болгород - Днестровски и село Заря - Одеска област, Украйна.

В рамките на фестивала, на 21 октомврви от 14.30 часа, ще се състои премиерата на поредния поетичен сборник "Листопад на спомените", в който са публикувани произведенията на автори от цялата страна. На представянето на сборника ще бъдат връчени награди на най-добрите автори от жури съставено от вестник "Пенсионери".

Петчленно жури, съставено от специалисти от различни жанрове изкуства ще оценява изпълненията. Журито е в състав: проф.Констадин Бураджиев - председател, зам.-ректора на Академията за музикално и танцово изкуство - Пловдив, музикант, диригент, композитор, Георги  Мановски - музикант, диригент, преподовател в Средно музикално училище по хуманитарни науки и изкуства - Варна. доктор по изкуствознание Нели Божова - вокален педагог и Мими Николова - поп певица.

Откриването на фестивала ще бъде на 19-ти октомври от 17.00 часа.В ритуала по откриването ще участват като поздрав към участниците гайдари от Средно музикално училище по хуманитарни науки и изкуства във Варна с ръководител Драгни Драгнев и вокална група "Аспаруховски бриз" с диригент Катя Бончева.