Protest

Protest

Над 150 варненци излязоха на протест срещу проучването и добива на шистов газ

Сборният пункт на протестиращите беше в 12:00 часа в градската градина на бул. Христо Ботев (Козирката). Шествието продължи до Областна администрация, където активистите внесоха протестно писмо с експертни мнения.

Събитието е част от дейността на всички хора, загрижени за природата на България, съобщи организаторът Филип Филипов, който е от Инициативен комитет "За чиста България-град Варна". До момента социалната мрежа Фейсбук e събрала около 20 000 привърженици на "Ние сме против българския Чернобил – добива на шистов газ". 

По думите на Филипов протеста има за цел да представи позицията на гражданското общество, по отношение Решение № 427 от 16 юни 2011, с което министерският съвет разрешава на американската компания "Шеврон" да прави проучвания за шистов газ, на територията на Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна за срок от 5 години. Разрешението е дадено без извършена оценка за въздействие върху околната среда и без информираното съгласие на населението в проучвателните райони, заяви активиста.

На протеста се изрази загрижеността на гражданското общество, за бъдещето на страната - загриженост, продиктувана от горчивия опит на други държави при проучване и добив на шистов газ. 

Великобритания наложи забрана след началото на земетресения в разработваните територии. Еквадор осъди "Шеврон" за 8,6 милиарда долара за нанесени екологични щети и човешки жертви. Франция и няколко щата в САЩ също наложиха забрана за проучване и добив на шистов газ. Южна Африка наложи мораториум. С всяко ново изследване на отражението на добива върху околната среда протестната дейност в САЩ и Европа се усилва. Нашите опасения се потвърждават и от становището на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН и становището на Коалиция срещу минните замърсявания.

Днес+