DSC_4726_1

DSC_4726_1

Над 20 фирми търсят персонал на борса в ТОХ-а организира за 15-та година от професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" в морския град. Чрез нея училището дава възможност за среща на своите възпитаници с работодатели. DSC_4732"За жалост през последните години фирмите набират основно ученици, навършили 18 години. Причината е, че те имат възможност да работят до по-късно вечер, докато тези, които са между 16 и 18 г. имат право на 7-часов работен ден и не могат да работят след 21 часа", обясни Станка Узова (на втората снимка в средата) директор на "Проф. д-р Асен Златаров". Ненавършилите пълнолетие дойдоха на борсата заедно с родителите си.

Фирмите търсят предимно сервитьори, помощник-готвачи, бармани основно за летния сезон. Половината от работодателите участват редовно в борсата, организирана от школото.
Заведение в Бургас за пореден път набира сервитьори сред учениците на гимназията. Условието обаче е те да са навършили 18 години и да имат поне година стаж. "При нас работата започва след 20.00 часа, затова държим те да са пълнолетни", обясни управителят на заведението Десислава Янева (на третата снимка вдясно). При тях служителите се наемат от май до септември. Учениците работят заедно с хора със стаж, така че да могат да трупат опит и знания. "Повечето не се връщат при нас, след като са работили един сезон, а предпочитат Слънчев бряг или Созопол", обясни Янева.DSC_4735
На масата до нея стои Гергана Николова (на третата снимка седналата вляво) - управител на заведение в Равда. Тя се оглежда, за да наеме петима ученици за сервитьори, бармани, помощник-готвач. Представляваната от нея фирма за първи път участва на борсата. Но самата Гергана е пример за това, че в заведението дават възможност на учениците да трупат опит и да се развиват, ако искат. "Работя от четири години. Започнах преди да навърша пълнолетие", обяснява Николова. И тя трябва да наеме 18-годишни ученици от школото, защото заведението им работи до късно вечер.