NNAFTCO

NNAFTCO

НАФТСО: ВиК Бургас рекетира охранителни фирми с обществена поръчка

да спазят изискванията, които обаче не само им "извиват ръцете", но и ги водят до трупане на загуби за хиляди левове.

Според НАФТСО (асоциацията на охранителните фирми у нас) заложените критерии създават предпоставка за нелоялна конкуренция и за нарушаване законодателството от избрания изпълнител и дейност в "сивия сектор", те не позволяват и осигуряване на минимална работна заплата за охранителя.

От асоциацията изпратиха писмо до Лиляна Николова - министър на регионалното развитие и благоустройството и до Тотю Младенов - министър на труда и социалната политика, с копие до Миглена Павлова - изпълнителен директор на Агенцията за обществени поръчки и Ганчо Тенев - изпълнителен директор на ВиК Бугас. В него се настоява документацията за обществената поръчка да бъде коригирана, както и прогнозната цена на услугата.

Прогнозната цена за четирите обявени позиции в поръчката е 740 000 лева, а срокът за изпълнение – 24 месеца. Анализът на критериите показва, че възложителя иска да купи на най-ниска цена отговорност, но не и сигурност за обектите на дружеството.

"При обособена позиция №2 е обявена прогнозна цена от 380 000 лева за целия срок на поръчката от 24 месеца. При тази цена и необходимия минимален брой охранители - 49, максималната цена за 1 охранител на месец би била 323.13 лева. Прогнозната цена е не само под себестойността на услугата, но не покрива минималните нормативно изискуеми месечни разходи за един охранител: минималната месечна работна заплата (270 лева, която през следващата година ще бъде повишена на 298 лева), осигуровките за сметка на работодателя, задължителните допълнителни плащания според Кодекса на труда", се казва в писмото подписано от Петко Ангелов - председател на УС на НАФТСО.

При тези показатели неизбежният общ минимален разход на фирмата, която ще спечели поръчката само за фонд „Работна заплата” би бил не по-малко от 20 433 лева на месец (цената на услугата за физическа охрана под 417 лева на човек на месец при минимална работна заплата към настоящия момент от 270 лева предполага нарушаване на трудовото и данъчно-осигурително законодателство) или 490 392 лева за целия срок на договора, което е със 110 392 лева повече от прогнозната цена на възложителя.

С обявената прогнозна стойност възложителя създава предпоставки за нарушаване на Закона за частната охранителна дейност и Кодекса на труда и стимулиране на "сивия сектор".

Затова от асоциацията настояват критериите да бъдат коригирани и обществената поръчка да бъде обявено наново. Ако все пак поръчката не бъде обявена отново, ще бъдат сезирани Главната инспекция по труда и Агенцията по обществени поръчки.