Picture_068

Picture_068

Наградата на Яворов отпътува за София

в рамките на празниците "Яворови дни", които се организират от община Поморие за 56-ти път това лято. Първа награда е присъдена на Оля Стоянова от София, втора на Кръстю Раленков от София, а трета - на Галина Иванова от Варна.

Преди обявяването на името на победителите се състоя възпоминателна вечер "Яворовата година на траура" с участието на проф. Михаил Неделчев, доц. д-р Елка Трайкова и Мирела Иванова. Професорите Красимир Тасков и Ромео Смилков изнесоха клавирен концерт "Вечерна песен". Както всяка година на Яворовите скали се състоя среднощното четене на стихове "Поезия под звездите".Picture_033

В рамките на празниците имаше и вечер, посветена на творчеството на Мариана Маринова, което беше представено от литератора Петя Казакова и на участниците в двата национални конкурса за рецитал по творби на Яворов и за поезия. В първия кръг на конкурса за рецитал тази година се представиха 67 изпълнения – индивидуални и групови от цялата страна. До финала във ІІ-я кръг се допуснаха 28 изпълнения, които оцени жури от професионални актьори в състав: председател - Димитър Мартинов  и членове Мария Петрова - Енева и Мариела Топалова.

В националния конкурс за поезия "От заник слънце озарени, алеят морски ширини" участие взеха 46 автори от цялата страна. Творбите бяха оценени от жури в състав: председател – Мирела Иванова – Национален литературен музей и членове - проф. Михаил Неделчев – Нов български университет и доц.д-р Елка Трайкова – БАН.

Ето и победителите в конкурса за рецитал:

Индивидуални изпълнители

І-ва награда за Преслава Виденова петрова от ДЮТ "Златно ключе" - Варна за изпълнение на стихотворението "Заточеници"

ІІ-ра награда за Боян Ангелов Фърцов от ДЮТ "Златно ключе" - Варна за "Монолог на Витанов" от драмата "Когато гръм удари"

ІІ-ра награда за Александър Миленов Калчев от ДЮТ "Златно ключе" - Варна за "Хорото" - проза от хайдушки копнения

ІІІ-та награда за Елица Стоянова Горанова от КТ "Палечко" - Варна за "Млада пролет" - композиция

ІІІ-та награда за Сияна Неделчева Христова от Поморие за "Песен на песента ми". 

За групов рецитал наградата получи композиция на Анджелика Джамбазова от град Варна за "Аз сам не съм" с участието на Константина Георгиева, Атанас Петков и Анджелика Джамбазова. 

Наградата на фондация "25 века Поморие" е за Мари-Никол Маркова от Поморие, а наградата на международната фондация "Яворов" - Чирпан е за Атанас Генчев от Чирпан.