Намалиха туристическия данък във Варна с 30% ще плащат по 50 стотинки в хотели първа и втора категория, 60 стотинки за III категория, 90 стотинки – IV и 1,60 лв. - V категория.

Предложението дойде от общинският съветник от "Свободен избор" Снежана Донева. Тя посочи, че досегашните налози, които бяха туристическите такси, се определяха до средата на предходната година. Новият данък обаче влиза в сила от следващия месец. Същевременно хотелиерите вече са договорили туристическите пакети и сега не могат да ги предоговарят. 

Освен това има и нов метод за определяне на данък-сгради сериозно ще завиши стойностите за бранша, коментира Донева. Тя допълни още, че сериозно увеличение ще има и в осигурителните нива в туризма. При средна заетост от 58% в хотелите във Варненско, ще има данък и върху нереализирани нощувки, а от там и несъбираемост в бюджета, ако се оставят досегашните ставки, допълни тя. 

Според председателя на финансовата комисия д-р Янко Станев понижението е много голямо на фона на заложените в бюджета 3,5 млн. лв. приходи от налога. Вследствие на законовите изменения при 100% запълване на капацитета на хотелите очакваните постъпления възлизат на 4,3 млн. лв. Станев обаче смята, че тези стойности са непостижими. Той, както и други негови колеги настояваха, ставките да бъдат подложени на дебати, след което да се предложат на местния парламент. 

Това е поредният опит да се свали нивото на данъчна тежест върху туризма. Досега обаче заради обжалвания от страна на администрацията, по-ниските ставки на данъците, предложени от Донева още през 2009 година, не влязоха в сила.

 

Днес+