DSC_4239

DSC_4239

Найден Тодоров с наградата на името на "Емил Чакъров" на името на маестро Емил Чакъров. Статуетката, дело на Янко Пенев, ще бъде връчена на маестрото на закриването на тазгодишните музикални празници "Емил Чакъров". 7-мото издание на един от най- големите арт форуми по морето ще се проведе от 2 юли до 5 септември, съобши Александър Текелиев, директор на Държавна опера Бургас. Както пръв писа сайт Черноморие - празниците стартират с премиерата на "Атила" на Верди. В спектакъла, който започва в 21 ч. на сцената на Летния театър ще се изяват Деян Вачков, Делян Славов, Калуди Калудов, Йоана Железчева, Александър Крунев и др. В богатия афиш на празници "Емил Чакъров" наши и чужди зрители могат да се насладят на концерта на Мария Илиева - 11 юли, на балетния спектакъл "Пепелякша" - 31 август. Освен тях са оперните заглавия "Набуко", в който пее Орлин Горавов, "Аида" с гост - солист Камен Чанев, "Турандот" - гост-солист Бойко Цветанов, в "Турандот" гостува Камен Чанев  и др. Зрителите отново ще имат среща с невероятния Костадин Андреев.

Спектаклите през юли са от 21 ч., а през август и септември от 20.30ч. По традиция музикални празници "Емил Чакъров" се откриват с премиерно оперно заглавие и се закриват с оперетно, защото Бургас има сериозни фенове в този жанр, каза Текелиев. На 5 септември феновете на оперетата ще видят "Цигански барон". Тогава за четвърти път ще бъде връчена и наградатао на името на легендарния бургаски диригент Емил Чакъров. Три кандидатури е имало за този голям приз - сред номинираните са били освен Найден Тодоров, още проф. Георги Спасов и маестро Георги Димитров, научи Черноморие. Сайтът предложи тазгодишния носител на наградата да бъде връчена на световноизвестния виртуоз - цигуларя Васко Василев. Той от няколко години не загърбва артистичния Бургас и идва да изнася своите грандиозни концерти. И този път феновете на класиката ще го чуят наскоро в Летния театър. Предложението ни ще бъде взето под внимание при избора на носител на статуетката следващата година.
Сега екипът на сайта застана плътно зад Текелиев, заместник-кмета по култура Йорданка Ананиева и директора на "Летен театър и фестивали" - Димитър Маджаров отличието да отиде при Тодоров. Сред носителите на отличието досега по ред са проф. Минчо Минчев, проф. Румен Цовен и младия и талантлив директор на Държавна опера Бургас - Александър Текелиев. При избора на Найден Тодоров надделява и неговото всеотдайно гостуване и дирижиране на много оперни спектакли в Бургас, стана ясно днес на пресконференцията.
Празниците се реализират със съдействието на най-големият културния институт в областта и с подкрепата на Община Бургас. И на тазгодишното 7-мо издание цената на билетите остава непроменена. Тя върви от 10, 15 и 20 лева. Има преференции за пенсионери, студенти и ученици, както и абонаментни карти.