PraznikNes4

PraznikNes4

Несебър подари копие на чудотворната икона на президента на Гърция

, също има дух от Гърция", бяха част от думите на градоначалника Николай Димитров на празника на града. Кметът допълни още, че както всички знаят иконата "Св. Богородица – Владетелка на живота" е чудотворна, защото е помогнала на много жени да получат най-големия си дар – отроче. И именно защото иконата има силата да помага, градоначалникът и всички жители на Несебър я поднасят на гръцката държава и на гръцкия народ, за да може светинята да извършва чудесата си и там и да помага на всички гърци в трудни лични и държавни моменти.

PraznikNes5

„Съзидането и паметта – пътят на града”, под този надслов протече тазгодишният празник на Несебър 15 август. Така се казваше най-зрелищният концерт на вечерта, който беше разделен на две части. Първата обедини българска и гръцка народна култура и пресъздаде пред публиката в препълнения Амфитеатър нравите и обичаите на двата народа. Във втората част от концерта на сцената се качиха звездите на Несебър заедно със звездите на БГ радио Петя Буюклиева, Нели Рангелова, Марияна Попова и Стефан Митров.  Талнтливите изпълнители от Несебър пяха в дуети с известните имена от българската популярна музика и заедно направиха един невероятен и запомнящ се концерт, в който за пореден път доказаха, че са не само изключително талантливи млади хора, но и че могат още по-силно да заблестят сред тези известни на всички изпълнители и наравно с тях да забавляват хилядната си публика.

Гръцките изпълнители от първата част на концерта бяха и специални гости на Несебър по случай неговия празник. Те са потомци на хората създали града на ЮНЕСКО и преселили се по-късно в Гърция, където основават своя град Неа Месембрия. Преди няколко месеца, чудотворна икона на "Св. Богородица – Владетелка на живота" напусна своя дом – църквата "Св. Успение Богородично" в Несебър, за да гостува на жителите на гръцкия град. В Неа Месембрия светицата беше посрещната с изключителни почести и благоговение от хиляди хора, които по-късно я съпроводиха обратно да дома й в Несебър. Поради изключително големия интерес към светинята, от страна на гърците, Община Несебър реши да направи специален подарък - копие на чудотворната икона, което кметът Николай Димитров поднесе на своите гости по време на съвместния концерт, с думите: "Това копие на чудотворната икона на "Св. Богородица – Владетелка на живота" е за храма в Неа Месембрия. Нека светинята бъде спомен за онова, което вашите предци на времето са оставили в Несебър, в Месемврия, както се е казвал тогава градът, нека тази икона да ви пази и закриля. А аз ви уверявам, че ние като наследници на този град ща продължаваме да пазим и развимаме, неговите ценности и култура".  

За първи път тази година, специален поздрав за деня на Несебър отправиха общините Поморие и Созопол, които изнесоха своите празнични концерти на сцената на крайбрежния булевард. Детски празник "В света на приказките" в Южния парк; спектакъл на мажоретните състави на площад "Месембрия"; концерт с духова музика пред крепостните стени; изложба в църквата "Св. Йоан Алитургетос"; изложба, разкриваща работата на доброволците по случай празника, на Вятърна мелница; концерти на още три сцени – почти нямаше място в целия град, което да не е завладяно от празничното настроение и да не зарежда с него всеки минувач.