Kitayci

Kitayci

Несебърският кмет стана гид на китайски журналисти

Делегацията бе на тридневна визита в Бургас и Несебър и бе придружавана от Снежана Тодорова - главен секретар на СБЖ.

Журналистите гостуваха на редакцията на вестник "Слънчев бряг прес" и в рамките на програмата си бяха приети от кмета на Община Несебър Николай Димитров. Извън протокола кметът,влезе в ролята на гид на китайските журналисти в музей "Старинен Несебър" и по време на панорамната им разходка по улиците на полуостровната част на града.

Представителната група на Общокитайската журналистистическа асоциация бе водена от Жу Циан - президент на журналистическата асоциация в Синдзян - Уйгурски автономен окръг (населението е 19 630 000 души) включваше още: Донг И - вицепрезидент на журналистическата асоциация в провинция Хъбей (население от 68 090 000), Гуо Фуженг - зам.-директор на отдел "Образование" във вестник "Гуаминг" (тираж от 50 000 000 броя), Лиу Ингбинг - вицепрезидент на списанието на Народната политическа консултативна конференция (тираж от 10 000 000 броя) и Уанг Джуи - заместник-директор на международния отдел на Общокитайската журналистическа ассоциация, посети и единственото място в Стария град, което все още устоява на китайското влияние върху целия свят - художествената галерия на Дружеството на несебърските художници. От там китайските журналисти си закупиха керамични сувенири.

По време на посещението си в редакцията на вестника, където бяха посрещнати по стародавен обичай с хляб и сол, китайските журналисти, които са ходили къде ли не по света, обобщиха впечатленията си от Несебър по следния лаконичен начин: "Чист град, приветливи жители, превлекателно място". Имаше и още нещо, което впечатли първосигнално китайските гости - ароматът във въздуха на разцъфтелите липи, тъй като в Китай липата е рядък дървесен вид, познат като "Дървото на Буда".

Жу Циан сподели, че целта на посещението им е,да видят с очите си какви промени са извършени в България през последните 20-тина години и да запознаят колегите си, както и да напишат за видяното в изданията за които работят. В хода на разговора стана ясно, че България не е непознато място за Китай и че определено има интерес към страната ни. Съществуващият визов режим обаче затруднява пътуването на китайци към България-и служебно, и като туристи.

В чест на китайските гости и по случай 50-годишнината на несебърския вестник в близост до редакцията бе засaдена фиданка "Gingo biloba", дарена от разсадник "Козарови", от вида, за който е установено, че е оцелял в епицентъра на атомната бомбардировка в Хирошима.

Максим Момчилов