zlatni_iskri

zlatni_iskri

Нови песни за деца звучат на "Златни искри" в рамките на който ще се проведат конкурсите за изпълнител и песен. Организаторът на фестивала фондация "Откритие" прави този музикален подарък за варненските деца.

Днес в 18.00 ч. в Новата аула на Икономическия университет във Варна, ще започне европейският конкурс за деца-изпълнители, в който ще вземат участие талантливи деца от България, Азербайджан, Русия, Македония, Беларус, Украйна и Малта. Те ще се съревновават в няколко възрастови категории – от 5 -9 години, от 10 – 12 и от 13-15 г.

Най-малкият изпълнител тази година е петгодишната Радина Денчева от Велико Търново.

Много от претендентите за тазгодишните награди, имат богата певческа биография с участия в международни, национални и телевизионни проекти въпреки крехката си възраст. 

Сред участниците от Варна са вече добре познатите имена Нона Григорова (11 г.)  и Яна Бостанджиева (10 г.) и двете от студио "Да", които имат самочувствието на победители от международни музикални конкурси.

Фестивалът ще продължи утре (28-ми юни), отново в 18 ч. в същата зала, където децата ще могат да чуят нови детски песнички, съревноваващи се за наградата в международния конкурс за песен. В тази категория България ще бъде представена с най-новото творчество за деца на композиторите Христо Раданов, Александър Савелиев, Биляна Ангелова, Пепи Писарски, Руслан Карагьозов, Светослав Лобушки и Иван Атанасов. Ще участват още авторски детски песни от Русия, Украйна, Македония, Беларус и Италия.

В неделя пък в СОК "Камчия" ще се проведе  гала вечерта на победителите от конкурса за песен.

Специални гости на "Златни искри 2014" ще бъдат финалистите от "Евровизия 2004" в Истанбул – дуетът от Беларус "Александра и Константин", които ще бъдат и членове на международното жури.

"Златни искри 2014" се организира от фондация "Откритие" с подкрепата на Министерството на културата, Икономически университет – Варна и СОК "Камчия" и е под егидата на WAFA - Световна асамблея на артистите и фестивалите.